Is gamen een oase van rust of een verraderlijke vluchthaven – Veel kinderen met autisme spelen computer games. Games bieden rust en het gevoel van controle in een ingewikkelde sociale wereld. Dat stellen Herm Kisjes en Erno Mijland in hun pas verschenen boek ‘Gamen en autisme’. De auteurs gaan in het boek ook in op de risico’s die het spelen van games door kinderen met autisme met zich meebrengt, zoals de neiging te blijven hangen in het gamen. ‘Gamen en autisme’ is het eerste boek waarin de relatie tussen autisme en gamen wordt uitgewerkt. Op vrijdag 14 oktober 2011, tijdens de Week van de Opvoeding wordt het boek officieel gepresenteerd tijdens een symposium over gamen en autisme in Eindhoven.

Kisjes en Mijland deden de afgelopen anderhalf jaar onderzoek naar het thema door in gesprek te gaan met deskundigen uit Nederland en Vlaanderen, jongeren met autisme en hun ouders en begeleiders. Met twee enquêtes bereikten ze ruim 450 ouders van kinderen met autisme en 60 jongeren met autisme. De respondenten beantwoordden de voornamelijk open vragen over positieve en negatieve ervaringen rond het gamen met opvallend veel toewijding. In het boek wordt aan de hand van de opbrengst van het onderzoek een helder antwoord gegeven op de vraag waarom mensen met autisme zich aangetrokken voelen tot het spelen van games. In zeven interviews vertellen jongeren en ouders over hun ervaringen.

Onderdeel van ‘Gamen en autisme’ is de ‘Toolkit Gezond Gamen’, een pakket opdrachten en oefeningen dat jongeren met autisme de mogelijkheid biedt om samen met een ouder of begeleider te werken aan een betere balans tussen gamen en andere activiteiten. De werkbladen bij de oefeningen zijn gratis te downloaden via de website www.betergamen.nl.

‘Gamen en autisme’ is uitgegeven door InnoDoks Uitgeverij. Het boek kost € 18,95 en is verkrijgbaar via de (online) boekhandel of rechtstreeks bij de auteurs via www.boekenwerk.nl. ISBN: 978-9490-484-002.