Geen bewijs voor effect homeopathie

Homeopatische middelen werken niet. Dit blijkt uit een grote Zwitsers-Britse studie. Volgens het Britse wetenschappelijke tijdschrift The Lancet kan hooguit het placebo-effect werken. Door de publicatie van de studie wil het aan de discussie over de positieve werking van homeopathische medicijnen een einde maken.

De onderzoekers hebben 110 studies waarin homeopathische middelen zijn vergeleken met een fopmiddel, gelegd naast 110 studies waar een reguliere medicijn is onderzocht. Het verschil was zo klaar als pompwater: Homeopathie werkt niet doet niet veel meer dan een nepmiddel en de conventionele medicijnen hebben een werking groter dan een placebo.

"Er is geen enkel bewijs dat het gebruik van sterk verdunde middelen enig effect heeft. Als het magische water klachten al verlicht, dan is er sprake van een placebo-effect".

Zolang homeopathie al bestaat, wordt zijn werkzaamheid in twijfel getrokken. Opmerkelijk is dat hoe het bewijs voor homeopathie door de jaren heen kleiner is geworden, terwijl het aantal aanhangers blijft groeien.

De Lancetcommentator vindt dat artsen niet om de resultaten heen kunnen. Het blad meent ook dat dokters met hun patiënten de tekortkomingen van de reguliere geneeskunde moeten bespreken en voldoende persoonlijke aandacht geven.

Dit om te voorkomen dat patiënten op zoek gaan naar alternatieve geneeswijzen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here