Veel jongeren mishandelen ouders

Uit een enquête van de Vrije Universiteit Brussel blijkt dat bijna één op de zes Belgische jongeren zijn ouders slaat of bedreigt. Volgens de onderzoekster zouden ouders zich schamen voor de mishandeling. Meestal zijn moeders meer het slachtoffer dan vaders. Uit het onderzoek blijkt dat oudermishandeling in alle lagen van de bevolking voorkomt, maar vooral in tweeoudergezinnen. Wat het meest voorkomt en ook opgenomen is als mishandeling is 'emotionele mishandeling', zoals roepen en schelden tegen de ouders. 4% van de jongeren slaat of schopt zijn ouders of pleegt 'emotionele chantage', zoals dreigen met zelfmoord.

Alle kinderen zijn wel eens agressief tegen ouders, maar als een kind zich plots opvallend gewelddadig gedraagt, is er zeker iets grondig verkeerd. Zowel op school of elders. Het begint met brutaliteit en dreigen. Wat later maakt een kind voorwerpen kapot waarvan hij weet dat zijn ouders ze mooi of belangrijk vinden. Opzettelijk. Of hij steelt ze. Later wordt het dreigen, schoppen en slaan. Meestal komt oudermishandeling voor het eerst echt tot uiting als het kind 12 of 13 jaar is, soms al op 6 jaar. Dan wordt het stapje voor stapje erger.Veel daders komen voor de buitenwereld heel lief en allesbehalve gewelddadig over. Ze bekladden hun ouders, zetten verhalen op die niet bestaan en trekken zo de aandacht. Vandaar ook dat de omgeving mishandelde ouders niet gelooft. «Hoe kan zo'n lief kind zoiets doen?», zeggen mensen dan schrijft de website "klasse.be"

De zelfhulpgroep «Wat Nu?» tracht ouders op te vangen die door het gedrag van hun kind in een isolement zijn geraakt. U bereikt «Wat Nu?» op het nummer 02-460 39 24 (maandag- en dinsdagvoormiddag, andere dagen na 16 u.) Regionale contactpersonen 03-663 52 11 (Antwerpen), 02-460 39 24 (Brabant), 016-69 98 81 (Limburg), 050-35 99 02 (Oost- en West-Vlaanderen)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here