De beweegmobiel in Zele

Gebrek aan beweging en obesitas zijn een sterk groeiend probleem in onze samenleving. Onze jeugd heeft slechte gewoontes op gebied van voeding en beweegt onvoldoende, vaak naar het (minder goede) voorbeeld van hun ouders. Gezondheidspromotie is een wettelijke opdracht voor ziekenfondsen. Om die opdracht op een dynamische en originele manier vorm te geven lanceerde Partena, Onafhankelijk Ziekenfonds Vlaanderen, een nieuw project dat door Vlaanderen tourt: de Beweegmobiel (zie foto in bijlage). Deze glanzende, Amerikaanse 'Airstream Trailer' uit 1969 is volledig omgebouwd tot een mobiele teststudio. Die is op 24 augustus en op 7 september te gast op het Zandbergsplein te Zele telkens van 12u-19u.

In de Beweegmobiel krijgt men uitgebreid bewegingsadvies op maat. Maar daarvoor moet men eerst een test doen. Op basis van een fietstest en een vetmeting krijgen mensen een beeld van hun conditie. Voor rokers is er een CO2-meting om de vervuiling van de longen te meten. En er is informatie over gezonde voeding. Beweegadviseurs geven hen concrete beweegtips om al hun goede voornemens eindelijk om te zetten in daden. Dat kan gaan van basisschema's om te wandelen, joggen, lopen, fietsen of zwemmen tot adressen van sportclubs of sportlessen.

In principe rijdt 'De Beweegmobiel' 3 dagen per week uit, ongeveer 150 dagen per jaar, elke woensdag en vrijdag (namiddag en vooravond) en elke zaterdag (overdag). Het objectief ligt op 3.000 testen en adviezen per jaar omdat per dag zowat 20 mensen getest kunnen worden. Triatleet Luc Van Lierde hoefde alvast geen twee keer na te denken om het peterschp te aanvaarden: "aan wie denkt dat het hopeloos is, zeg ik dat het nooit te laat is om met sport te beginnen." Bij de lancering van de Beweegmobiel in mei 2005 was Tanja Dexters alvast de eerste BV om zich te laten testen en zij haalde een score van 4 op een schaal van 7. Doorgaans behaalt de modale Vlaming 2 of 3. Er is dus nog veel werk aan de winkel!

[img]www.belg.be/ws/i_nieuws/tmobiel.jpg[/img]

Praktisch
Info: www.hup.be.

Inschrijvingen voor de Beweegmobiel verlopen via 09/269 85 00 of via www.hup.be waar men ook overzicht krijgt van de standlocaties. Mensen die zich willen testen, moeten daar ongeveer één uur voor uit trekken. Iedereen ouder dan 16 jaar is welkom. Voor leden van Partena-ziekenfonds zit het bezoek in hun voordeelpakket, niet-leden betalen 10

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here