Mogelijk een verband tussen melk en eierstokkanker

Sinds 1989 is er onderzoek gedaan naar een mogelijk verband tussen melk en eierstokkanker. Er werd nagegaan welk type zuivelproducten (gewone melk, yoghurt, kwark, karnemelk,…) verantwoordelijk zijn voor welke soort eierstokkanker. Er werd ook nagegaan of er een invloed was op leeftijd en levensstijl.

De onderzoeksresultaten verschillen veel van elkaar. Bij kaas en yoghurt werd geen verband gevonden aldus Zweedse onderzoekers. De onderzoekers denken dat dit te maken heeft met de hoeveelheid lactose die in melk voorkomt. Lactose zou in het lichaam omgezet worden in een andere stof, die de eierstokken aantast.

Aan de andere kant is melk wel goed ter preventie van andere kankers zoals dikkedarmkanker. Omdat deze vorm van kanker vaker voorkomt, raden de onderzoekers het drinken van melk niet af.

In zure melkproducten zoals karnemelk, yoghurt en kwark zit minder lactose dan in de gewone zoete melkproducten.

De kans dat een vrouw tot haar 74e levensjaar eierstokkanker krijgt is 1% à 2%. Dit betekent dat 1 op de 93 vrouwen voor de leeftijd van 75 jaar eierstokkanker krijgt. Het aantal vrouwen dat borstkanker krijgt is bijna tien keer zoveel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here