Twitter- en Facebookgebruikers zijn een bron van informatie

Uit onderzoek in opdracht van BullGuard, specialist in gebruiksvriendelijke consumentenoplossingen voor de beveiliging van PC’s en mobiele apparaten, blijkt dat internetgebruikers vaak te onvoorzichtig zijn wat betreft het online plaatsen van persoonlijke of mogelijk gevoelige data. Op de vraag over welke informatie men online plaatst op sociale netwerksites, fora, groepen en andere interactieve diensten, geeft 42 procent aan hun geboortedatum te plaatsen en één op de vijf hun telefoonnummer. Van de ondervraagden koos 28 procent de optie ‘gebruikersnaam en wachtwoord onthouden’ op netwerksites en 14 procent deed dit zelfs voor bankdetails.

Wanneer specifiek gevraagd werd naar sociale netwerkdiensten zoals Facebook en Twitter, gaf ruim één op de drie aan de naam van hun huisdier online te plaatsen en een kwart de namen van hun kinderen. Adresgegevens werd door 7 procent online gezet en één op de tien plaatst foto’s online van waardevolle spullen zoals een auto of televisie. Een derde van alle Twitter- en Facebookgebruikers zet op hun profiel updates met informatie over weekendjes weg of vakantieplannen.

“Dit soort informatie lijkt onschuldig om met anderen te delen, maar veel informatie hiervan wordt gebruikt als beveiligingsvraag of voor identiteitsbevestiging over de telefoon”, zegt Claus Villumsen, internet security expert bij BullGuard. “Het is geen goed idee om informatie te publiceren over het feit dat je weg bent voor een bepaalde periode, helemaal wanneer het huis leeg zal zijn, omdat dieven hier dan van op de hoogte worden gebracht.”

Een deel van de populariteit van sociale netwerken komt door de mogelijkheid om informatie te delen, waardoor conversaties worden gestimuleerd en doordat men bouwt aan een online identiteit. Dit weten kwaadwillende gebruikers ook en maakt het voor hen aantrekkelijk een profiel op te bouwen van een individu. Schadelijke partijen gebruiken zulke bronnen voor het verzamelen van informatie over gebruikers. Zonder voldoende beveiligingsmaatregelen is het eenvoudig om persoonlijke details te verzamelen die ervoor zorgen dat men kwetsbaar is bij een aanval.

Hoewel overdreven voorzichtigheid de lol er misschien een beetje af haalt, kunnen een paar simpele veiligheidsmaatregelen gebruikers helpen geen doelwit te worden van vervelende praktijken.

  • Accepteer geen vriendschapsverzoeken van mensen die je niet kent of die niet direct te herleiden zijn uit associaties met andere vrienden.
  • Besteed wat aandacht aan het leren kennen van beschikbare veiligheidsmaatregelen op sites zoals Facebook en zorg ervoor dat berichten en foto’s niet voor iedereen toegankelijk zijn.
  • Verwijder persoonlijke details zoals namen van huisdieren, adressen, meisjesnaam of geboortedatum, die niet per se op het profiel hoeven staan.
  • Zorg ervoor dat wachtwoorden die je gebruikt voor belangrijke websites geen directe relatie hebben met een hobby of interesse.
  • Meld je af na het einde van elke sessie en gebruik waar mogelijk een beveiligde login wanneer je een site bezoekt op een andere locatie dan thuis.
  • Wees voorzichtig in gesprekken met mensen die je niet kent en in het bijzonder als ze naar persoonlijke informatie of gevoelige details vragen.
  • Probeer opslag van gevoelige informatie zoals bankrekeningnummers, creditcard-details en wachtwoorden in email-accounts of documenten op de computer te vermijden.
  • Gebruik een pseudoniem om jezelf te identificeren op sites waar gebruik van een echte naam geen vereiste is.

Bron:BullGuard

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here