Prijs van de Olie stijgt, maar de regering is met vakantie

Vakantieperiode als flauw excuus zegt Frieda Brepoels, Ondervoorzitter N-VA. Premier Verhofstadt beloofde eerder dit jaar om lagere accijnzen toe te passen bij een dieselprijs boven 1,1 euro. Sinds gisteren zijn we jammer genoeg zover: de maximumprijs van diesel steeg tot een recordhoogte van 1,112 euro per liter. Op dit ogenblik betaalt de verbruiker méér aan accijnzen en BTW (0,558 euro) dan aan de diesel zelf (0,554 euro). Wie verwacht had dat de regering klaarstond om de belofte van de premier waar te maken, is eraan voor de moeite. "De Regering is met vakantie, er is geen Ministerraad en vermits de accijnsverlaging moet vastgelegd worden met een Ministerieel Besluit gaat het feestje niet door", verkondigt de woordvoerder van de premier doodleuk.

Waar blijft Verhofstadt om onmiddellijk de nodige schikkingen te treffen om zijn belofte waar te maken? Dit is een regelrechte aanslag op de portemonnee van de gewone burger, dit is een ramp voor vele gezinnen die nu al met angst uitkijken naar de winter die voor de deur staat en niet weten of ze nu huisbrandolie bestellen of nog maar even zullen wachten.

De verklaring van de woordvoerder namens de premier als zou de laattijdige goedkeuring van het KB te wijten zijn aan de vakantie is larie. In het verleden zijn vaker Koninklijke Besluiten goedgekeurd via een schriftelijke procedure. Vermits het principe goedgekeurd was door de regering betreft dit een loutere formaliteit.

Is dit de zoveelste belofte die de VLD zal breken? Heeft Verhofstadt zich al neergelegd bij het voornemen van zijn Minister van Financiën om het cliquetsysteem niet toe te passen? En waar blijft de Minister van Begroting die binnen enkele maanden de regering verlaat om de SP.A te leiden, een partij die beweert het op te nemen voor "de mensen"? Het is niet te vroeg om het ook daadwerkelijk op te nemen voor de gewone man. Of dacht hij op deze wijze het begrotingstekort makkelijker te helpen dichten?

N-VA eist dat er onmiddellijk maatregelen worden getroffen door de waarnemend Eerste Minister, om dit broodnodige KB liever vandaag dan morgen ook effectief te laten goedkeuren. Belofte maakt schuld!

Frieda Brepoels
Ondervoorzitter N-VA

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here