Highlanders met doedelzak en kilt in België

De Schotse cultuur leeft in België: er worden heel wat schotse evenementen georganiseerd en wie dacht dat doedelzakbands of pipebands alleen in Schotland te vinden waren, heeft het lelijk mis. België telt maar liefst 13 pipebands, waarvan 9 in Vlaanderen. Zij treden op en spelen in traditionele Schotse klederdracht.

Zo is er in Gent de pipeband "The Ghent District Highlanders". Zowel op traditioneel vlak als op gebied van vernieuwingen staan de The Ghent District Highlanders garant voor muzikale kwaliteit en visuele hoogstandjes.

Het begon allemaal in 1977 toen Anthony Stolarek een poging waagde een doedelzak te temmen. Op die manier kwam hij in contact met enkele leden van de Vlaams Caledonische Society (VCS). Werner Middelaer, een leerling van Anthony die de microbe ook al erg te pakken had ging bij de Antwerpse "Red Hackle Pipeband". Anthony blijft Gent trouw en wordt Drummajor bij de Gentse Koninklijke Politieharmonie.

Na jarenlange ervaring op muzikaal vlak beslisten ze samen in 2002 een pipeband "The Ghent District Highlanders" op te richten en startte aanvankelijk met een ensemble van vijf leden. Twee jaar later bestaat hun band uit niet minder dan 22 spelende leden en een 20-tal steunende leden.

De groep kan na twee jaar terugblikken op een goed gevuld en kwalitatief palmares met bekendheid en faam in binnen en buitenland (Schotland, Engeland, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Nederland, Spanje en Polen) . Ook op de Gentse feesten zijn zij een vaste waarde binnen de straatanimatie.

Tegenwoordig telt elk zichzelf respecterend dorp in Schotland ten minste één doedelzakband.

De mannen zijn gek op hun doedelzak en kilt. Wat we onder onze kilt dragen blijft een strikt geheim. Zo hou je namelijk niet alleen het mysterie in stand, maar hou je ook de naakte waarheid in het midden zegt Anthony tot slot.

Wie meer wil weten over deze pipeband kan steeds terecht op hun website.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here