Vlaams Belang wil onderhandelingen Turkije afblazen

Het Vlaams Belang laat weten in dit persbericht dat ze de onderhandelingen over de EU-toetreding van Turkije definitief wil afblazen. Zo is het Vlaams Belang niet te spreken over het feit dat Turkije nog altijd weigert Cyprus te erkennen. Binnenkort zouden de Turken eindelijk het protocol ondertekenen dat de bestaande douane-unie uitbreidt tot de tien nieuwe lidstaten. Ondanks het feit dat dit een voorwaarde vormt voor het opstarten van de onderhandelingen over de toetreding tot de EU, dralen ze al maanden omdat het tekenen van het protocol zou neerkomen op een impliciete erkenning van Cyprus.

Gisteren kreeg Turkije van EU-voorzitter Tony Blair het fiat om aan het protocol een eenzijdige verklaring toe te voegen dat het goedkeuren van de tekst geen erkenning van Cyprus inhoudt, noch expliciet, noch impliciet.

Het is nog nooit gebeurd dat een kandidaat-lidstaat een bestaande lidstaat weigert te erkennen. Meer nog: op 29 maart verklaarde minister van Buitenlandse Zaken Abdullah Gül in het Turkse parlement dat er "geen sprake" is van het openstellen van Turkse havens en zeehavens voor Cypriotische schepen en vliegtuigen. Met andere woorden, de Turken willen, louter om de toetredingsonderhandelingen met de EU te kunnen aanvatten, een protocol tekenen waarvan ze de essentie (vrij verkeer van goederen en diensten) niet eens erkennen.

Het is een schande dat Europa op die manier met zich laat sollen. De Europese Unie zou de Turkse arrogantie moeten counteren door te dreigen de douane-unie met Turkije op te zeggen zolang het Cyprus weigert te erkennen en een bezettingsmacht van 30.000 man op de been houdt in het noorden van het eiland.

Turkije mag zich van de Europese Commissie en de Europese Raad blijkbaar alles veroorloven. Het Vlaams Belang daarentegen eist dat de Europese Unie de mening van de grote meerderheid van de Europeanen respecteert, en de toetredingsonderhandelingen met Turkije definitief afblaast.

Bron: persbericht Vlaams Belang (Frank Vanhecke)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here