Voedselvergiftiging in Brasschaat en hoe te voorkomen

FAVV: Voedselvergiftiging in Brasschaat: de analyseresultaten zijn gekend De resultaten van de monsternames uitgevoerd door het Voedselagentschap naar aanleiding van de collectieve voedselvergiftiging vorig weekeinde in Brasschaat waarvan 22 personen slachtoffer werden, zijn gekend. Het betrof een massale besmetting met twee soorten bacteriën verantwoordelijk voor toxi-infecties zijnde Staphylococcus aureus en Bacillus cereus.

Deze kiemen werden aangetroffen zowel in de aardappelsalade als in de verschillende vleessoorten die opgediend werden tijdens deze gelegenheid. Eenieder herinnert zich nog het drama van de door Bacillus cereus veroorzaakte voedselvergiftiging in de provincie Limburg tijdens de zomer van 2003 die 5 personen trof en van wie één kind overleed.

Dergelijke ongelukken vloeien bijna systematisch voort uit het niet eerbiedigen van de koudeketen.

In dit verband herinnert het Voedselagentschap in zijn recentste Nieuwsbrief (beschikbaar op zijn website www.favv.be of telefonisch te bekomen op het nr 0800 13 550) aan de elementaire voorzorgsmaatregelen tijdens maaltijden in open lucht.

Een greep uit de tips:

– Gebruik aparte schalen voor rauw en gebakken vlees.
-Zorg dat rauw vlees niet in aanraking komt met andere gerechten klaar om op te dienen zoals slaatjes of brood.
– Voeg geen saus of marinade bij gebakken vlees als je die al gebruikt hebt voor rauw vlees.
– Leg nooit gebakken vlees op een schaal of oppervlak waarop eerst rauw vlees heeft gelegen.
– Leg geen rauw vlees of rauwe kip vlak naast of op gebakken of bijna gebakken vlees op de barbecue. Hou voldoende afstand.
– Wacht met bakken tot de houtskool roodgloeiend is, met grijs poeder bedekt. Dan is de barbecue goed heet .
– Laat bevroren voedsel eerst ontdooien.
– Draai het voedsel regelmatig om, om het gelijkmatig te bakken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER