Hoe is het gesteld met de kraanwaterkwaliteit op reis

Nederlandse vakantiegangers keren het kraanwater massaal de rug toe als ze op vakantie zijn. Drinken 8 op de 10 Nederlanders thuis hun water nog uit de kraan, over de landsgrenzen stoppen zij resoluut. In Europa twijfelt 44 procent van de Nederlanders vaak of het wel veilig is om het kraanwater uit de kraan te drinken. Buiten Europa twijfelt zelfs 69 procent over de veiligheid van het drinkwater. De Nederlandse toerist gruwelt verreweg het meest van het Spaanse kraanwater. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door TNS NIPO in opdracht van drinkwaterbedrijf Vitens. Vitens lanceert vandaag een app waarmee je wereldwijd precies kunt zien hoe het gesteld is met de kraanwaterkwaliteit.

Vitens Water Advisor
Wanneer we in Nederland de kraan opendraaien weten we dat er lekker en betrouwbaar water uit de kraan komt, 24 uur per dag en 7 dagen per week. Daardoor zouden we haast vergeten dat dit in veel andere landen niet het geval is. Er kan chloor aan het water toegevoegd zijn om het drinkbaar te maken, het water kan bacteriën bevatten of soms is er helemaal geen kraanwater beschikbaar. Vitens, Nederlands grootste drinkwaterbedrijf, heeft daarom de Water Advisor ontwikkeld: een app waarmee je precies kunt zien hoe het gesteld is met de kraanwaterkwaliteit op reis.

Daarnaast geeft de app per land tips over het water. Hoe zorg je bijvoorbeeld voor dat het kraanwater veilig is om te drinken en waar moet je op letten wanneer je water in flessen koopt. De app geeft per land extra weetjes over het drinkwater. Zo is een liter water vanwege schaarste in Qatar duurder dan een liter olie en ligt er in Nederland 117.000 kilometer aan waterleiding in de bodem. De kraanwaterkwaliteit kun je per land via een druk op de knop delen op Twitter. De Vitens Water Advisor is verkrijgbaar via de App Store en de Android Market. De app kost 0,79 euro en is zowel in het Nederlands als in het Engels beschikbaar.

Spaans gruwelwater
Van de top vakantiebestemmingen in Europa zijn de Nederlanders het minst te spreken over het kraanwater in Spanje, op de voet gevolgd door Italië en Frankrijk. Slechts 8 procent van de Nederlanders denkt dat het kraanwater in Spanje veilig is om te drinken. Verder denkt 11 procent dat het Italiaanse kraanwater veilig is en 33 procent gelooft dat het Franse kraanwater drinkbaar is. In werkelijk is het kraanwater in al deze landen veilig, maar verschilt de smaak van het water sterk met die van het Nederlandse kraanwater door de toevoeging van een kleine hoeveelheid chloor. Dit is niet schadelijk voor de gezondheid.

Ook als wereldwijd wordt gekeken waar Nederlandse vakantiegangers de naarste ervaringen hebben opgedaan als gevolg van het drinken van kraanwater, komt Spanje verreweg het meest terug in de reacties, gevolgd door Turkije en Egypte. Het Nederlandse kraanwater wordt daarentegen het hoogst gewaardeerd (86 procent); 8 procent drink het liefst in Duitsland water uit de kraan en 4 procent geeft de voorkeur aan België.

Uit het onderzoek blijkt dat vier op de vijf Nederlanders het kraanwater in het buitenland wel zouden drinken als ze zeker zouden weten dat het drinkbaar is. Vitens biedt met de app een antwoord op deze onzekerheid. Via deze app op je smartphone weet je in enkele seconden hoe het is gesteld met de drinkwaterkwaliteit op de plek waar je bent, of waar je naar toe wilt. www.vitens.nl/wateradvisor

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here