Demotte zet het mes in de thuisverpleging

De erelonen voor thuisverplegers moeten van Demotte omlaag en de bejaarden die gewone toiletzorg of eenvoudige wondzorg nodig hebben, moeten meer remgeld betalen. Dat het merendeel van deze besparingen in Vlaanderen zal gerealiseerd worden, is geen toeval. Vlaanderen voert immers reeds jarenlang een beleid waarbij het zijn bejaarden en chronisch zieken zo lang mogelijk in hun eigen woonomgeving houdt, liever dan ze in dure instituten te stoppen. Dit maakt thuiszorg en thuisverpleging tot een hoofdzakelijk Vlaamse aangelegenheid. Dat minister Demotte hierin nu flink het mes zet, is onaanvaardbaar voor de N-VA.

Maar ook de artsen ontsnappen niet aan de blinde besparingsmethoden van Demotte. Degenen die niet genoeg goedkope geneesmiddelen voorschrijven, worden gestraft. Demotte houdt dus niet op de artsen te demoniseren en te stigmatiseren als grote geldverkwisters. De N-VA heeft een andere visie en stelt voor artsen die veel goedkope geneesmiddelen voorschrijven te belonen. Louis Ide, arts en ondervoorzitter van de N-VA, maakt zich echter niet veel illusies: "Demotte zegt wel dat de artsen eigen voorstellen mogen doen, maar legt ze steevast naast zich neer en doet zijn eigen ding. Heel zijn beleid komt samengevat neer op een lineaire besparing. Ieder ziekenhuis, ieder laboratorium moet evenveel besparen. Dit maakt dat degenen die zuinig en verantwoord werken evenveel moeten inleveren als de verspillers. Het is duidelijk dat dit soort besparingen de verspillers veel minder pijn doet dan de zuinigen. Daarom stellen wij voor niet lineair te besparen, maar degressief: wie het zuinigst met de middelen omspringt, bespaart het minst (of niet), wie het meest verkwist, bespaart het meest."

Louis Ide neemt de uitnodiging van minister Demotte aan en formuleert alternatieve besparingsvoorstellen. Nu is het afwachten of de minister de beleefdheid heeft deze voorstellen te bespreken en ernstig te evalueren.

Bron: Louis Ide, arts en ondervoorzitter N-VA

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here