Directie het ASZ verontwaardigd over aangekondigde staking in september

De directie van het ASZ ( Aalst )reageert verontwaardigd over het bericht dat er op 1 september opnieuw door de vakbond een stakingsactie wordt aangekondigd.   Op maandag 8 augustus ’11 had het maandelijks overleg met de vakbonden plaats. In dit overleg werden zoals gebruikelijk alle belangrijke personeelsitems besproken. Ditmaal stonden naast de financiële resultaten van het afgelopen jaar en het verpleegkundig jaarverslag, ook de vraag van de vakbonden naar maaltijdcheques, de marktconforme verloning van directieleden, de nieuwe personeelsformatie, de werkdruk en nog een aantal andere punten op de agenda.

De vergadering verliep in een open en serene sfeer. Er werd afgesproken met de resultaten van de bespreking naar de bestuursorganen te gaan en er werd een nieuw overleg gepland op 12 september.

Groot was dan ook de verbazing bij de directie toen zij een paar uur na het einde van de vergadering door de pers werd gecontacteerd met de vraag naar een reactie op een door de ACOD-vakbond aangekondigde 24-uurstaking op 1 september. Daarmee zou men een vermindering van de werkdruk willen eisen.

De directie en het bestuur van het ASZ hechten zeer veel belang aan een open en constructief gesprek met de vakbonden en het personeel.

Wat gisteren gebeurde, ondermijnt dit. Nog vóór de directie het standpunt van de vakbonden heeft kunnen voorleggen aan de bestuursorganen en nog vóór het volgende geplande overleg met de vakbonden kan plaatsvinden, dreigt de vakbond blijkbaar opnieuw met zware acties.

Niet alleen creëert dit voor de zoveelste maal op rij onnodig sociale onrust, maar bovendien wordt nogal lichtvaardig omgegaan met dergelijke acties. Een 24-uurstaking in een ziekenhuis heeft een zeer grote impact waar vooral de patiënt en zijn omgeving (familie en werkgever) het slachtoffer van zijn.

Een van de vakbonden, het VSOA, heeft zich deze ochtend t.a.v. de directie wel al uitdrukkelijk gedistantieerd van het initiatief van het ACOD.

Ondanks de houding van het ACOD (volgens persberichtgeving gesteund door de christelijke vakbond) wenst de directie het eerder genomen voornemen verder te realiseren: een open communicatie rond personeelsbeleid en blijvend werk maken van een marktconform personeelsbeleid, rekening houdend met de financiële en wettelijke beperkingen van een openbaar ziekenhuis.

Bron: Katleen Van Der Biest, woordvoerster ASZ

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here