De problematiek van het draagmoederschap

Draagmoederschap is in België tot nu toe niet verboden. Via de werkgroep bio-ethiek van de senaat evolueerde de opinie naar een consensus over verbod ervan. Recente actualiteit bracht alles in een stroomversnelling en nu ligt er een compromisvoorstel op tafel dat in het parlement besproken zal worden.

Tineke Van den Avenne, Voorzitter van markant-netwerk van ondernemende vrouwen schrijft dat markant zeker als vrouwenorganisatie elke kinderwens respecteren. Wanneer echter alle natuurlijke en medische bevruchtingstechnieken falen, is draagmoederschap voor hun geen alternatief omdat bevallen van een kind een zo intiem en persoonlijk gebeuren is, dat daar geen contracten over kunnen worden afgesloten.

Omdat kinderen in de eerste plaats en ook hun moeders moeten beschermd worden door een familiaalrechterlijke structuur.

Omdat men psychologische, medische en juridische aspecten van zulke complexe situatie (draagmoederschap)meestal zwaar onderschat en die een invloed kunnen hebben op de identiteitsontwikkeling van het kind in kwestie.

Omdat het vrouwenlichaam niet louter kan 'gebruikt' worden als instrument: de fysische be- trokkenheid van een moeder houdt inherent psychische betrokkenheid in .

Wil een vrouw zelf haar baby afstaan , dan kan dit enkel via de klassieke adoptieprocedure.

In verband met deze problematieken stelt markant op haar website , www.markantvzw.be,
een paar stellingen voor.

Bron: Tineke Van den Avenne,Voorzitter
markant-netwerk van ondernemende vrouwen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here