Een trio verbetert de zaadkwaliteit

Als een man naar een trio bestaande uit twee mannen en één vrouw kijkt, verbetert zijn zaadkwaliteit. Tot deze conclusie kwamen Australische wetenschappers van de Universiteit in Perth. Het onderzoeksteam gebruikten 52 heteroseksuele mannen voor hun studie. De proefpersonen moesten kijken naar expliciete foto's van ofwel twee mannen die seks hadden met een vrouw, ofwel naar drie vrouwen. Vervolgens werd hen gevraagd wat sperma in een buisje achter te laten. De mannen die naar het man-man-vrouw-trio hadden gekeken, produceerden evenveel zaadcellen als de mannen die de drie vrouwen hadden gezien maar de kwaliteit van hun sperma was een stuk beter dit wil zeggen dat de spermazoïden bleken betere zwemmers te zijn.

Zaadproductie.

Mannen die foto's van twee naakte mannen en één naakte vrouw voorgeschoteld kregen, produceerden betere zaadcellen dan mannen die alleen naar naakte vrouwen keken. Hoewel dit lijkt in te druisen tegen de seksuele voorkeuren van de meeste mannen, is dit volgens de onderzoekers niet zo vreemd als het op het eerste gezicht lijkt.

Sperma-competitie.

Leigh Simmons die het onderzoeksteam leidde, is dit te verklaren door de 'sperma-competitie'. Sekspartners worden gezien als concurrentie. Om de kans op het voortbrengen van nageslacht te vergroten, wordt de kwaliteit van de zaadcellen automatisch verbeterd als er meerdere gegadigden opduiken. Beter zaad heeft immers meer kans om een vrouw zwanger te maken. Het lichaam maakt daarbij kennelijk geen onderscheid tussen toeschouwers van en deelnemers aan een trio.

Na het bestuderen van de monsters concludeerden de onderzoekers dat 90 procent van het geconstateerde verschil werd veroorzaakt door hetgene wat op de foto's te zien was. Ze hebben daarbij rekening gehouden met andere factoren die dit zouden kunnen beïnvloeden, zoals roken en drinken.

Sperma-competitie werd ook al bij dieren vastgesteld. Bij stekelbaarzen bijvoorbeeld verhoogde echter niet zozeer de kwaliteit, maar wel de hoeveelheid zaad, wanneer ze een mannelijke soortgenoot zagen paren met een vrouwtje. Het is voor het eerst dat een dergelijk mechanisme ook bij mensen is geconstateerd.

Met medewerking van http://www.hulporganisaties.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here