Alarmfase hittegolf

Vandaag heeft Rudy Demotte, Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, de Alarmfase van het Hittegolfplan afgekondigd. Er worden inderdaad over de komende dagen aanhoudende hoge temperaturen verwacht, ook 's nachts blijven de temperaturen hoog. De federale overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu wil iedereen eraan herinneren welke de gevaarlijke symptomen zijn die kunnen optreden tijdens een hittegolf, wie de meeste gezondheidsrisico's loopt en wat men het beste kan doen als eerste hulp.

Welke zijn de symptomen?:
· Oververhitting en Zonneslag : Roodheid en pijn van de huid, eventueel zelfs blaren, koorts, hoofdpijn, slaperigheid, misselijkheid en soms braken, vermoeidheid, hoge koorts en ev. bewustzijnsverlies.
· Hittekrampen: pijnlijke krampen in de benen en ter hoogte van de buikspieren. Overvloedig zweten
· Hitte-uitputting: zweten, vermoeidheid, duizeligheid (zwakke pols), koud aanvoelende huid, , slapeloosheid of ongewone nachtrust.
· Hitteslag: ongewone onrust en agressiviteit, warme, rode en droge huid, hoofdpijn,braakneigingen en braken, soms stuipen. Meestal normale lichaamstemperatuur die kan oplopen in enkele uren.
Bewustzijnsverlies tot coma kan optreden met shock. Bij een hitteaanval is de persoon in levensgevaar.

Welke zijn de personen die de meeste gezondheidsrisico's lopen?
· Heel jonge kinderen lopen een zwaar risico: de blootstelling aan de zon of hun verblijf in een afgesloten en te warme omgeving (wagen, kamer zonder verluchting, …) kan tot een hitteberoerte leiden, voornamelijk bij gebrek aan een goede hydratatie. Er werd tevens een verband aangetoond tussen de plotselinge dood van de zuigeling en een te hoge omgevingstemperatuur.
· Bejaarden zijn vrij kwetsbaar voor oververhitting, omdat ze enerzijds de omgevende hitte veel minder aanvoelen door de verzwakking van hun centrale informatie in de hersenen, anderzijds via de broze werking van hun zweetklieren, die minder kunnen verdampen.

Wat kan ik doen als eerste hulp?

· Zonneslag :
Neem een douche met zeep om de zonnecrèmes weg te spoelen die de huidporiën verstikken zodat uw lichaam kan afkoelen. Als de huid rood en pijnlijk is, raadpleeg dan de behandelende arts of apotheker.
Drink genoeg water. Als er blaren optreden, dek ze af met droge, steriele verbanden. Blijf een paar dagen buiten de zon

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here