Rusteloze benen syndroom

Heb je ook wel eens dat vervelend kruiperig, branderig of soms jeukend gevoel in je kuiten, benen, voeten of armen? Is het alsof een kolonie mieren telkens over en weer kruipt? Heb je dit gevoel vooral als je rust of wil slapen? Vermindert het als je wil bewegen? En is het 's avonds en 's nachts erger dan overdag? Misschien heb je dan last van het restless legs syndroom (het rusteloze benen syndroom). Je bent niet alleen. Volgens studies zouden 5% tot 10% van de bevolking eraan lijden. De aandoening is niet pijnlijk maar kan erg vervelend zijn.Vrouwen hebben er beduidend meer last van. Het syndroom treedt ook meer op bij zwangere vrouwen en bij mensen met een ijzertekort. Het tintelend gevoel in één of twee ledematen neemt nog toe met het ouder worden.

Bijkomende kenmerken.

Volgens de Stichting Rusteloze Benen heeft ongeveer 80% van alle mensen met RLS ook last van "periodic limb movement disorder". Dit zijn schokkende bewegingen die enkele malen per nacht, en dan iedere 20 à 30 seconden voorkomen en die de slaap verstoren.

Hierdoor kan het zijn dat je overdag abnormaal moe of zelfs slaperig bent. Een chronisch gebrek aan slaap en de moeheid overdag die daar het resultaat van is, hebben invloed op de kwaliteit van je werk en je sociaal leven.

Door de vermoeidheid ontstaat soms humeurigheid of depressiviteit die de relaties met je gezin, vrienden en medewerkers danig kan beïnvloeden.

Oorzaken.

De oorzaak van RLS is niet bekend, al is recent een gen gelokaliseerd dat RLS zou veroorzaken.

Vandaag gaat men ervan uit dat er zowel een erfelijke (primaire) vorm van bestaat én een secundaire vorm. Bij de eerste vorm richt het onderzoek zich vooral op kenmerken van bloedverwantschap.

Bij de secundaire RLS zoekt men naar een onderliggende oorzaak of andere mogelijke lichamelijke problemen zoals een chronisch nierfalen, ijzergebrek, foliumzuurtekort, diabetes, zwangerschap, de ziekte van Parkinson, schildklieraandoeningen, reuma. Andere oorzaken kunnen zijn bloedcirculatiestoornissen in de onderbenen, bloedarmoede, vitaminegeberk, een plaatselijke zenuwontsteking,…

Begin van de symptomen.

Hoewel de diagnose RLS meestal pas bij mensen van middelbare leeftijd wordt gesteld, kunnen veel patiënten, vooral diegenen met primaire RLS, zich herinneren dat ze er al op jonge leeftijd last van hadden. Vermoed wordt dat deze patiënten als kind ADHD-patiënten waren omdat ze toen ook altijd al wilde bewegen en moeilijk konden stil zitten.

Diagnose.

Er bestaat vooralsnog geen laboratoriumtest die RLS vaststelt. De arts komt tot zijn diagnose aan de hand van de typische klachten van de patiënt.

Behandeling.

Alleen in het geval van secundaire RLS, dus als de onderliggende oorzaak bekend is, is genezing van RLS mogelijk. In alle andere gevallen kunnen alleen de symptomen behandeld worden. Bron: http://www.hulporganisaties.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here