16 juni is Fair Taks Dag

VLD-voorzitter Bart Somers introduceert een nieuw begrip in Vlaanderen, de "Fair Taks Dag". Op die dag beginnen de burgers in dit land voor zichzelf te werken. Of anders gezegd: tot die dag werken ze samen voor de overheid. Volgens officiële cijfers van de Europese Commissie bedraagt de globale belastingdruk in ons land 45,9% (2004). Het Europese gemiddelde is 40,5%. Somers: "45,9 procent van wat de Belgen samen produceren en verdienen, vloeit naar de staatskas. Als we dit omrekenen in dagen, betekent dit dat we met z'n allen tot 16 juni werken voor de overheid. Vanaf vandaag werken we voor de eigen portemonnee. 16 juni is daarmee de Belgische Fair Taks Dag."

Belgen werken drie weken langer dan gemiddelde Europeaan

Volgens diezelfde cijfers valt de Europese Fair Taks Dag op 28 mei. Somers: "De Belgen werken dus ongeveer 3 weken langer voor de staat dan de gemiddelde Europeaan. We werken ook één week langer voor de staat dan de Fransen en meer dan 3 weken langer dan de Nederlanders en de Duitsers. De Denen, daarentegen, moeten nog twee weken langer werken voor de overheid dan wij."

Op haar congres van einde mei heeft VLD-Vivant voorstellen gedaan die ons belastingsstelsel drastisch vereenvoudigen en de belastingdruk verlagen tot het Europese gemiddelde. Kernpunt is de invoering van een zogenaamde Fair Taks. De Fair Taks vermindert het aantal aanslagvoeten in de personenbelasting van de huidige vijf tot twee, één van 40 procent en één van 20 procent. Vandaag bedraagt de hoogste aanslagvoet 50 procent en de laagste 25 procent. Bovendien wordt de som waarop geen belastingen moeten betaald worden (de belastingvrije som) opgetrokken, zodat de laagste inkomens zelfs geen belastingen meer betalen. Ook wordt het aantal aftrekposten beperkt en vele achterpoortjes gesloten, zodat het globale belastingsysteem drastisch vereenvoudigd wordt. Tenslotte bevat de Fair Taks een verschuiving van de indirecte naar directe belastingen.

Met de Fair Taks zorgen we voor een rechtvaardiger belastingsysteem in België. Rechtvaardiger want minder arbeidsvernietigend en eenvoudiger. "Met de Fair Taks willen we de belastingdruk laten dalen tot het Europese gemiddelde, zodat de Belg drie weken minder lang voor de overheid zal moeten werken dan vandaag", zo besluit Somers.

Groot spandoek aan VLD-gevel

Om deze nieuwe dag bekend te maken, onthulde de VLD-voorzitter deze morgen, in aanwezigheid van talrijke VLD-parlementsleden, een groot spandoek aan de gevel van het VLD-partijsecretariaat met als slogan: "16 juni: Fair Taks Dag. Vanaf vandaag werk je voor jezelf." – Persmededeling VLD

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here