Drink jezelf geen watervergiftiging

Een Groningse student is bijna bezweken toen hij tijdens een ontgroeningritueel telkens een glas water moest drinken. In totaal had hij naar eigen zeggen 'een liter of zes' naar binnen gewerkt. De 21-jarige Groningse student kreeg een zware epileptische aanval, waarna hij het bewustzijn helemaal verloor en pas een dag later op de intensive care wakker werd.
Een mens heeft normaal gezien ongeveer anderhalve tot twee liter water nodig per dag. Verschillen in waterbehoefte hebben onder andere te maken met het geslacht, de leeftijd en de dagelijkse inspanningen.
Water drinken.

In de sport- en gezondheidsbranche heeft lang het idee rondgewaard dat een mens niet genoeg water kon drinken. Water transporteert de voedingstoffen in het lichaam, regelt door verdamping onze lichaamstemperatuur, en vervoert de afvalstoffen uit het lichaam. Is kortom nodig en gezond.

Totdat men er bij marathonlopers er achter kwam dat zij niet alleen konden bezwijken aan uitdroging, maar ook aan overhydratie, oftewel hyponatremia. Door te veel vocht in het lichaam ontstaat er een te laag natriumgehalte in het bloed, waardoor het vocht niet langer verwerkt kan worden. Dat gaat in de cellen zitten, zoals ook de hersencellen. Die kunnen gaan uitzetten met soms fatale gevolgen, zoals voor een 28-jarige loper aan de Boston marathon in 2002. Zij overleed aan watervergiftiging, een diagnose die pas maanden later werd gesteld.

Dit komt ook omdat de gevolgen van watervergiftiging juist kunnen lijken op uitdroging of verschijnselen die ook door overmatige inspanning kunnen ontstaan, zoals spierverstijvingen, spierkrampen, hoofdpijn, misselijkheid, braakneigingen, vertroebeling van bewustzijn, desoriëntatie, flauwvallen en zelfs dus epileptische aanvallen en coma.

Ook permanente hersenbeschadigingen zijn mogelijk. Of de student blijvend hersenletsel overhoudt is nog niet bekend.

Bronnen: Algemeen Dagblad, Hardloopkrant , Eet het en je weet het (weblog).

Met medewerking van http://www.hulporganisaties.be

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here