Preventieve borstamputatie verwerpelijk

Een op de vier (24,3 procent) vrouwen zegt bereid te zijn om beide borsten te laten amputeren om de ontwikkeling van borstkanker te 'voorkomen'.Jaarlijks sterven in ons land ongeveer 2.700 vrouwen tengevolge van borstkanker. Het feit dat zoveel vrouwen tot een preventieve amputatie zouden overgaan, illustreert dat er grote nood is aan psychische en emotionele begeleiding, alsook informatie.

Angst is in deze, een slechte raadgever.Artsen dienen dan ook bijzonder terughoudend te zijn tegenover deze praktijk.Een ander soort 'hulp' is dan meer aangewezen.Indien angst voor de toekomst (inclusief de dood) ons medisch handelen en onze 'hulpverlening' gaat domineren ligt de weg open voor allerlei andere amputaties en operaties.We kunnen ons dan ernstige vragen stellen bij de ethiek van de hulpverlening.

Jongeren plegen nu al massaal zelfmoord uit angst voor de verantwoordelijkheid van de toekomstige volwassenheid.Of wat te denken van ouderen die meer en meer kiezen voor euthanasie (lees zelfmoord) uit angst voor dementie en fysieke aftakeling ?

Een hulpverlening die zich gaat bezighouden met de ANGST van mensen over heel wat levensrealiteiten is meer nodig.Niet alles in het leven is op te lossen, te voorkomen of te genezen.

Bob Vansant
psychotherapeut – www.netwerkdepressievlaanderen.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here