Europese grondwet, kijkt Nederland naar Frankrijk?

De Fransen hebben gisteren het verdrag voor een Europese grondwet verworpen. Volgens verschillende opiniepeilers zouden 55 procent tegen de voorgestelde grondwet gestemd hebben. Het land zal aan aan al zijn verplichtingen blijven voldoen in de unie en het proces van ratificatie van de grondwet gaat verder, aldus Chirac. De komende dagen zal hij beslissingen nemen over de Franse regering en waarschijnlijk een andere premier kiezen.

De eerste reacties in Brussel waren verdeeld over het Franse referendum. In Nederland is het bang afwachten wat de kiezer daar woensdag gaat doen. De rechtse nationalist Jean-Marie Le Pen voorspelde blij dat Nederland woensdag ook nee zal stemmen.

Premier Balkenende heeft tijdens het jaarcongres van VNO-NCW het Nederlandse volk terug opgeroepen om woensdag voor de Europese grondwet te stemmen. Hij benadrukte opnieuw dat juist Nederland met zijn open economie baat heeft bij de grondwet.

Bij een rondvraag zou het merendeel van de bevolking eigenlijk niet juist weten wat er in de EU-grondwet staat. Onwetende koppelen de grondwet aan de slechte afloop met de euro, alles is duurder geworden zeggen ze. Nog volgens anderen is het de schuld van de Europese Unie dat de grenzen open zijn en zo op deze manier beconcurreert worden in hun eigen land door lage-loonlanden.

In Nederland zijn de stembureaus open tot 21 uur woensdagavond. Rond 21.30 u volgen de uitslagen van exit polls.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here