België en Nederland start onderzoek naar babyverkoop

Het parket van Oudenaarde is een onderzoek gestart naar de adoptie van een baby van een Belgische draagmoeder voor een Nederlands echtpaar. Het baby'tje Donna was eerst maandenlang verwacht in het Limburgse Herk-de-stad, maar de wensouders, Geertrui P. en Bart P. kregen echter na zeven maanden zwangerschap het nieuws van de draagmoeder dat de foetus 'gestorven' was. (Reportage Telefacts).

Volgens de kranten Het Laatste Nieuws en La Dernière Heure gisteren, zou de draagmoeder uit het Oost-Vlaamse Sint-Lievens-Houtem de baby onmiddellijk na de geboorte "verkocht" hebben aan een Nederlands koppel uit Utrecht.

De Nederlandse vrouw zei in een nieuwsuitzending dat ze enkel de medische kosten op zich heeft genomen in ruil voor de baby. Ondertussen is ook De Nederlandse Raad voor de Kinderbescherming met verschillende onderzoeken gestart. Er kunnen vermoedens zijn van kinderhandel.

De draagmoeder An B. en haar echtgenoot werden gisterenmiddag ondervraagd en volgens recente berichten zou er een huiszoeking geweest zijn later op de avond. Het gerecht heeft de computer van het paar in beslag genomen om eventueel e-mail te controleren tussen de verschillende koppels en ook naar sporen van mogelijke financiële transacties.

Vice-voorzitter Freddy Mortier (Universiteit Gent) pleitte onlangs nog eveneens voor een wettelijke regeling. "Ofwel via een echt contract met vaste verplichtingen, ofwel via een akkoord waarbij de draagmoeder haar kind toch nog mag houden als ze na de bevalling van idee verandert.

Maar ook in dat laatste geval moet de regeling tussen wensouders en draagmoeder duidelijk bepalen of de wensouders het kind ook moeten nemen als het gehandicapt is of als er een meerling is. Er moet een maximumbedrag in de wet staan voor het loon en de kosten van de draagmoeder, want in Engeland krijgt een niet-commerciële draagmoeder al gauw 25.000 euro.

Meer lezen: Het Laatste NieuwsDe StandaardInfo draagmoederschap

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here