Franstaligen meer tijd om belastingsbrief in te vullen

Uit een intern document van de overheidsdienst Financiën (AOIF nr. 23/2005) blijkt dat de belastingsbrieven voor het jaar 2005 worden verzonden in de volgorde: Franstalige aangiften, Nederlandstalige aangiften en tot slot Duitstalige aangiften. Tussen het verzenden van de eerste brieven en de laatste brieven zit een verschil van maar liefst vijf weken.

Niemand zit echt te wachten op zijn belastingsbrief, maar deze werkwijze stemt toch tot nadenken. Voor alle aangiften geldt immers 30 juni 2005 als uiterste datum van terugzending. Dit heeft tot gevolg dat Franstaligen enkele weken meer tijd krijgen om hun belastingsbrief in te vullen. Voor heel wat Vlamingen en Duitstaligen zou deze werkwijze bovendien nog een zeer onaangenaam staartje kunnen krijgen. Het nieuwe model belastingsbrief is immers allesbehalve gebruiksvriendelijk waardoor het invullen meer tijd zal vergen dan vroeger.

De kans dat heel wat Vlaamse en Duitstalige aangiften te laat zullen binnenkomen, is zeer reëel. Het zullen dus vooral ook Vlamingen en Duitstaligen zijn die een boete zullen krijgen voor het te laat indienen van hun belastingsaangifte.

Het is ongelooflijk dat een land dat prat gaat op zijn strijd tegen Kafkaiaanse toestanden er niet in slaagt om de belastingsbrieven van alle burgers op een deftig tijdstip in hun bus te droppen. Dat vooral Vlaamse en Duitstalige burgers daarvan het slachtoffer dreigen te worden, is ronduit schandalig.

Patrick De Groote, Kamerlid N-VA zal minister Reynders hierover ondervragen in de Kamer en aandringen op maatregelen om deze discriminatie weg te werken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here