Overweegt u een borstreconstructie

Eén op negen vrouwen in ons land krijgt met borstkanker te maken. Eén op negen. Met dat cijfer staat België mee aan de top van de wereld. In veel gevallen wordt een amputatie uitgevoerd maar vele vrouwen vinden het bijzonder moeilijk om verder te leven met een geamputeerde borst. Ze voelen zich verminkt. Gelukkig heeft de reconstructieve heelkunde verschillende technieken ontwikkeld om een nieuwe borst te reconstrueren.

Het doel van een borstreconstructie is een borst te maken die de vorm en grootte van de andere borst of van de preventief verwijderde borsten zo goed mogelijk benadert. Hiervan kunt u geen wonderen verwachten. Een gereconstrueerde borst is nooit hetzelfde als de oorspronkelijke borst. De huid zal littekens hebben van de amputatie en de reconstructie.

Het gevoel van de gereconstrueerde borst(en) en tepel(s) verandert. Ook kan de vorm van de gereconstrueerde borst(en) anders zijn dan die van de gezonde borst of – bij preventieve borstverwijdering – uw eigen borsten. Als u aan één zijde een borstreconstructie heeft ondergaan en er is verschil in vorm of grootte tussen beide borsten, dan is dat te camoufleren met behulp van een bh, eventueel met een kleine opvulling.

Als u borstkanker heeft (gehad), hangt de keuze van de methode onder meer af van de behandeling die u voor de tumor in uw borst heeft gehad. Bovendien kunnen niet alle ziekenhuizen die borstreconstructie aanbieden alle bestaande reconstructiemethoden uitvoeren. Het is daarnaast heel belangrijk de tijd te nemen om de voor- en nadelen van de verschillende methoden met de plastisch chirurg te bespreken en tegen elkaar af te wegen.

Een borstreconstructie kan korte tijd of vele jaren na de borstamputatie plaatsvinden. Soms is het mogelijk een borstreconstructie meteen na de borstamputatie te doen, tijdens dezelfde narcose. De keuze van het tijdstip is afhankelijk van medische factoren, van uw persoonlijke voorkeur en de mogelijkheden van het ziekenhuis waar de borstreconstructie plaats vindt.

Bezoek de website van het UZ Gent

kwfkankerbestrijding.nl

Lees hier de brochure van de Nederlandse kankerbestrijding.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here