Hotelschool Gent behaalt finaleplaats in wedstrijd Beloftevolle Ondernemer 2010

Shean DeSmedt is als leerling van Hotelschool Gent geselecteerd voor de finale van de wedstrijd "Beloftevolle Ondernemer 2010" . Tijdens het laatste jaar van hun opleiding moeten alle leerlingen van Hotelschool Gent individueel een eigen ondernemingsplan opstellen. Dat kadert in de Geïntegreerde Proef waarin verschillende vakken aan bod komen, maar vooral het vak toegepaste economie een grote rol speelt. De leerlingen kunnen hiermee tevens hun attest Bedrijfsbeheer halen. Zij worden dan ook intensief begeleid door Karen Dobbelaere, hun altijd enthousiaste leerkracht toegepaste economie.

De leerlingen konden hun ondernemingsplan ook insturen als individueel wedstrijddossier voor de wedstrijd 'Beloftevolle ondernemer 2010', een ondernemingsplanwedstrijd die georganiseerd wordt door de Dienst Beroepsopleiding van het Vlaamse Departement Onderwijs en vorming.De opdracht van die wedstrijd is het bedenken van een origineel en realistisch startersidee en het aantonen van de haalbaarheid in een uitgewerkt ondernemingsplan. Alle bedragen, cijfermateriaal, acties, enz. moeten zo realistisch zijn, alsof men echt een zaak wil opstarten. Daarbij moeten de leerlingen ook een passende bedrijfsnaam kiezen en een functioneel logo ontwerpen.

440 leerlingen uit 34 verschillende scholen stuurden in totaal 183 ondernemingsplannen in voor deze wedstrijd. Op de grote inhoudelijke selectie voor de halve finale op vrijdag 30 april werden 10 ondernemingsplannen weerhouden. Het plan van Shean DeSmedt van Hotelschool Gent betreft The Pastrychef, een exclusieve traiteur in banketproducten op maat, waarbij creativiteit voorop staat. Voor fervente golfers zorgt Shean ervoor dat het dessertbuffet compleet uitgewerkt is in het thema golf. Voor whiskyliefhebbers zorgt hij ervoor dat al de desserten gemaakt worden op basis van whisky. Niets is onmogelijk voor The Pastrychef: zijn klanten kunnen kiezen voor op maat gemaakte gastronomische dessertborden, themabuffetten en demonstraties.

De deelnemers kregen 10 minuten de tijd om hun ondernemingsplan voor te stellen aan een professionele jury. Shean was de kalmte zelf (dankzij de coaching door Els Van Camp, leerkracht Nederlands) en gaf zijn presentatie met glans. Hij sloot af met een proevert voor de juryleden en antwoordde heel gedetailleerd op al hun vragen. De jury was overtuigd van de haalbaarheid van zijn business plan en Shean werd weerhouden voor de finale waarin vijf scholen het tegen elkaar zullen opnemen. De vijf finalisten zijn: Hotelschool Gent, Instituut Sint-Maria Antwerpen, Sint-Michielscollege Brasschaat, TIHH Hasselt en Zavo Zaventem.

Tijdens de finale met zaalact op maandag 17 mei moet Shean zijn onderneming voorstellen aan het grote publiek. Hij moet geen cijfermateriaal geven deze keer, maar zijn idee verkopen. Shean zal 15 minuten krijgen om zowel de jury als het publiek te boeien en te overtuigen van zijn plannen. Er is een extra prijs voor de creatiefste podiumact. Tijdens deze finale zijn er niet echt verliezers meer. De vijf scholen die in de finale aantreden, delen alle in de prijzen. Maar er is natuurlijk wel nog een rangschikking te verdedigen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here