Aktievoerders afgelopen nacht bij Somers thuis

Een twintigtal aktievoerders van het Taal Aktie Komitee bracht in de nacht van donderdag op vrijdag een bezoekje aan de woning van VLD-voorzitter Somers te Hombeek (Mechelen). Om vijf na twaalf (wat moet symboliseren dat het te laat is voor het dossier BHV) begonnen aktievoerders met het aanbrengen van zelfklevers en affiches op de woning (VLD – PVV – Pest voor Vlaanderen, Splits BHV).

Op de straat werden gelijkaardige slogans gekalkt. De aktie ging gepaard met veel kabaal (in de hoop dat Somers nu eindelijk wel eens zou wakker liggen van de splitsing). Er werden slogans tegen VLD en voor de splitsing geroepen, ijzeren kookpotdeksels werden tegen elkaar geslagen en enkele voetbaltoeters deden de rest.

Het taalaktiekomitee zegt in een persmededeling:

Met ongeloof en een gevoel van plaatsvervangende schaamte hebben we deze week de BHV-soap gevolgd.

Ongeloof over de verregaande toegevingen die VLD en SP.A blijkbaar wilden doen

Ongeloof over de arrogantie waarmee een Di Rupo dicteert dat het probleem BHV nu maar twee jaar in de koelkast moet

Ongeloof over de bemoeienissen van het Hof, dat in deze schaamteloos de grondwet en een gerechtvaardigde Vlaamse eis in de prullenbak gooit

Verhofstadt zet op deze manier het parlement meerdere malen buitenspel: eerst door het dossier naar zich toe te trekken, dan door het dossier te verknoeien met een torenhoge lijst van toegevingen en vervolgens het parlement het recht te ontzeggen de wetsvoorstellen verder te behandelen. Om de zaak te klaren roept hij dan nog eens de hulp in van de meest democratische instelling die ons land rijk is.

Wat er deze week nu allemaal juist gebeurd is, geen kat zal het weten. Werd de lijst van toegevingen bijvoorbeeld niet onnoemelijk groot gemaakt om SPIRIT de kans te geven het gezicht te redden door dat gedrocht af te schieten?

Laat ons wel wezen: het enige waar het VLD en SP.A om te doen was, was het overleven van paars. Dat moge blijken uit de onwaarschijnlijke lijst van toegevingen die VLD en SP.A wensten te slikken. Verhofstadt verwoordde het treffend: "wij zijn er niet in geslaagd BHV te splitsen, maar de oppositie is er niet in geslaagd om de regering te doen vallen". "En dat is het voornaamste" hoorde je hem denken.

En dat is jammer:
– voor de politieke geloofwaardigheid die nog verder dreigt afgebroken te worden wanneer CD&V en N-VA dit op het Vlaamse niveau blauw blauw zouden laten, en
– voor de inwoners van Halle-Vilvoorde die nog eens 40 jaar op een oplossing mogen wachten.

Met deze aktie, wil TAK:
– de Vlaamse gekozenen in het federale parlement, in het bijzonder de Vlaams-Brabantse, oproepen om Verhofstadt en de partijbonzen terug te fluiten en het vertrouwen in deze regering op te zeggen. Hoe kan men nog vertrouwen hebben in een regering die belooft iets te doen aan de belangrijke problemen wanneer ze er zelfs niet in slaagt de veelvuldig, ook schriftelijk herhaalde partijbeloftes na te komen? Trouwens, ook deze belangrijke problemen hebben een communautair tintje. Wanneer de Vlaamse partijvoorzitters de zaak al verprutsen in een bij uitstek communautair dossier, wat moet dat dan niet geven in dossiers waar de communautaire kenmerken veel meer verborgen zitten en de helft van Vlaanderen niet eens beseft dat het geringeloord woord? Liever geen regering dan een slechte regering!
– CD&V en N-VA oproepen om dit niet zomaar te laten passeren op het Vlaamse niveau

Wij van onze kant beloven VLD, SP.A en SPIRIT alvast om het dossier BHV blijvend te zullen aankaarten. Vandaag, de volgende dagen, de volgende maanden, tot mei 2007 als het moet!

Splitsing nu!

Arnout Van den Broeck,
Roel De Leener,
Kurt Ryon
– Einde persbericht –

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here