SPIRIT behoedt Vlaanderen voor slecht akkoord

Gisteren kondigde premier Guy Verhofstadt in de Kamer aan dat de regering er niet geslaagd is een akkoord over de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde te bereiken. De finale voorstellen bevatten grote toegevingen in de Franstaligen, die onaanvaardbaar waren voor SPIRIT. Onder meer het voorstel om in de Vlaamse Rand de Franse Gemeenschap bevoegd te maken voor zaken als cultuur, onderwijs en welzijn, maakte het voor SPIRIT onmogelijk mee te stappen in dergelijk compromis. Voorzitter Geert Lambert omschreef dat als het installeren van een apartheidsregime.

De Franse Gemeenschap zou dan eigen instellingen kunnen oprichten in de Rand, terwijl momenteel de Vlaamse overheid instaat voor alle dienstverlening. "We gaan toch geen aparte zwembaden bouwen voor Vlamingen en Franstaligen?" vroeg SPIRIT-voorzitter Geert Lambert zich af.

SPIRIT benadrukt dat het zijn uiterste best heeft gedaan binnen de regering te zoeken naar oplossing. Dat engagement was ook opgenomen in het verkiezingsprogramma van SPIRIT en het Vlaams regeerakkoord. De partij was evenwel ook realistisch genoeg om te beseffen dat door het federaal systeem een oplossing enkel kon gevonden worden door overleg met de andere taalgroep. Partijen die meenden dat het splitsingsvoorstel tegen de wil van Franstaligen door het parlement zou worden goedgekeurd, maakten zich illusies. SPIRIT nam dus geen extremistische houding aan, maar nam net voor de volle honderd procent zijn verantwoordelijkheid op om in alle redelijkheid te zoeken naar een oplossing.

Dat die oplossing er nu voorlopig niet komt, is ontgoochelend. SPIRIT kan evenwel niets verweten worden, omdat het steeds een rechtlijnige houding heeft aangenomen. Het perspectief was de splitsing, en daar kon een prijskaartje aan hangen. Maar dat betekende niet dat de partij een akkoord ten alle prijze zou slikken. SPIRIT blijft tevens deel uitmaken van de federale regering om daar verder de links-liberale stem te laten horen. Dat garandeert ook dat staatshervorming de komende maanden en jaren op de agenda blijft staan. Evenmin is er reden om dit probleem naar de Vlaamse Regering te exporteren.

Geert Lambert: "We hebben op federaal niveau alle mogelijke inspanningen geleverd om tot een splitsing te komen. Het zou nogal straf zijn om nu de Vlaamse regering in een politieke crisis te storten. Daar wordt geen enkele Vlaming beter van en brengt de splitsing geen millimeter dichterbij."

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here