Preventie- en gezondheidstips voor iedereen

Hepatitis C-patiënten blijven nog te veel in de kou staan en niet-besmette mensen moeten zich beter informeren over de besmettingsvormen. Dit vertelt Muriël Collinet van het Franstalige Carrefour Hépatite C aan Hulporganisaties.be. Wat is Hepatits C ? Hepatis C is een virale leverontsteking die gemakkelijk via een bloedtest vastgesteld kan worden. Het virus wordt overgedragen door contact met besmet bloed. Hepatitis C is een sluipende ziekte die met symptomen als vermoeidheid en misselijkheid kan leiden tot ernstige, onomkeerbare schade aan de lever.

Hepatitis C komt 7 keer meer voor dan aids, is 10 keer meer besmettelijk en doodt 4 keer meer dan aids.

Het virus is pas in 1989 geïdentificeerd. Ruim 75% van de patiënten zijn zich niet bewust van hun aandoening en kunnen dus anderen besmetten.

Te weinig artsen kennen voldoende de impact van hepatitis en de overheid minimaliseert de emotionele, familiale, sociale en professionele gevolgen volgens Collinet.

Er bestaat nog geen vaccin tegen hepatitis C. Sinds 1 augustus van dit jaar is er wel een krachtige behandeling tegen de ziekte. Maar deze behandeling is in België slechts in bepaalde gevallen beschikbaar. Zo moet de patiënt al ernstige leverbeschadiging vertonen alvorens het middel wordt terugbetaald.

'België loopt met deze volksgezondheidspolitiek achter op de andere Europese landen. Er moeten dringend informatie -en preventiecampagnes komen voor artsen en voor risicogroepen van de bevolking. Daarnaast moeten de nieuwe geneesmiddelen worden terugbetaald', pleit Alain Destexhe van d MR.

Risicogroepen

Volgens dokter Hans Van Vlieberghe, specialist terzake aan het Gentse universitair ziekenhuis loopt iedereen die in aanraking komt met besmet bloed gevaar. Hij denkt dan aan verpleegkundigen en artsen maar ook druggebruikers die vaak injectienaalden delen en personen die tatoeages of piercings laten aanbrengen in onhygiënische omstandigheden.

Preventietips voor niet-besmetten.

Kan ik mij laten vaccineren door een vaccin tegen het hepatitis c virus? Wat kan ik nog meer doen? Op dit ogenblik is er geen vaccin op de markt tegen het hepatitis C virus. Enkele tips:

1. Gebruik geen drugs. Wie drugs gebruikt, laat zich best vaccineren tegen hepatitis a en b en deelt zijn naalden, spuiten of ander materiaal niet.
2. Laat je persoonlijk verzorgingsmateriaal zoals tandenborstels en scheergerief niet door andere mensen gebruiken.
3. Indien je in de gezondheidssector werkt: werk altijd met beschermingsmethodes bij het verzorgen van andere patiënten. Let op voor prikaccidenten: schuif na het gebruik van naalden nooit de kapjes terug op de naalden: zo worden de meeste prikaccidenten veroorzaakt: laat je vaccineren tegen hepatitis b.
4. Bedenk je voor je te laten tatoeëren of een piercing te laten plaatsen: men kan worden geïnfecteerd door bloed dat op het materiaal is aangebracht of als de persoon die de tatoeage of de piercing plaatst niet volledig steriel werkt.
5. Hepatitis C kan door seksueel contact alleen worden overgebracht bij bloedcontact. Je gebruikt dus best een condoom als je meerdere partners hebt.

Meer info over gezondheid, hulpverlening en preventie op http://www.hulporganisaties.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here