De schildersziekte: ziek van oplosmiddelen

Ken je ook dat zweverige en soms misselijke gevoel na een dagje schilderen? Vooral wanneer en slecht geventileerde ruimte met oplosmiddelhoudende verf wordt verfraaid, komen dergelijke klachten bij menigeen voor. Oplosmiddelen krijgen dan (terecht) de schuld. Als een schilder of tapijtleggen op zijn veertigste een aantal onverklaarbare geestelijke of lichamelijke ouderdomsverschijnselen vertoont, blijkt de relatie met oplosmiddelen voor de medische wereld, verzekeraars en werkgevers ineens minder duidelijk.

De wetenschappelijke benaming van deze ziekte is Chronische Toxische Encephalopathie (CTE) ofwel OPS (Organisch Psychosyndroom). Het betekent zoveel als chronische oplosmiddelenvergiftiging en leidt tot beschadiging van het zenuwstelsel. In de volksmond kennen we ze beter als de schildersziekte.

De belangrijkste symptomen:

Omdat er in het vooral vage klachten zijn, wordt de ziekte in het eerste stadium vaak niet als beroepsziekte herkend. Later kunnen verschillende lichamelijke en psychische verschijnselen ontstaan. Uiteindelijk kan de hersenbeschadiging lijden tot vroegtijdige dementie.

Enkele voorbeelden van klachten:

1. Duizelingen, slapeloosheid en zweten.
2. Pijn in maag, borst en hoofd.
3. Kortademigheid, gebrek aan eetlust.
4. Aantasting van het centraal zenuwstelsel.
5. Geestelijke of lichamelijke ouderdomsverschijnselen op jonge leeftijd.
6. Concentratieproblemen, vermoeidheid.
7. Vergeetachtigheid, zware hoofdpijnen.
8. Geïrriteerdheid, depressies, agressiviteit.
9. Persoonlijkheidsstoornissen.
10. Impotentie en onvruchtbaarheid.
11. Dementieverschijnselen.
12.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here