Seksueel misbruik hoeft je leven niet te ruïneren

Veerle Van Den Bossche (31) uit Dendermonde was amper 9 jaar oud toen zij het slachtoffer werd van incest. Bijna 20 jaar lang droeg Veerle haar geheim mee. Alleen haar man was op de hoogte. Maar toen ze hoorde dat de dader ook zijn eigen kinderen misbruikt had, besloot ze haar stilzwijgen te doorbreken. Veerle richtte de zelfhulpgroep Stop! op waar slachtoffers van seksueel misbruik terecht kunnen voor een luisterend oor of een babbel onder lotgenoten. Dit schrijft ze op haar website Stop!

Hoe het begon.

Het was allemaal na de scheiding van haar ouders begonnen. De dader, niet haar eigen vader maar iemand anders uit haar familie, maakte er misbruik van dat Veerle alleen met haar moeder woonde. "Als mijn mama even niet oplette, kwam hij mijn slaapkamer binnen", vertelt ze. "Het kwam nooit tot een verkrachting. Het bleef hoofdzakelijk beperkt tot het aanraken en betasten van mijn hele lichaam." Toch ervoer Veerle dit als kind als iets heels bedreigends. Ze weet nog dat ze toen heel bang werd telkens als hij opnieuw haar kamer binnenkwam. "Soms deed ik alsof ik sliep en onderging ik het misbruik met mijn ogen dicht."

Hoewel het seksueel misbruik slechts enkele keren plaatsgevonden heeft, heeft het een enorme impact gehad op haar verdere leven. Veerle durfde tegen niemand iets te vertellen. Ze was immers doodsbang van de dader. "Ik had eens gezien hoe hij zijn eigen vriendin aftroefde", gaat ze verder, "hij hoefde mij niet te bedreigen, ik zweeg zo wel uit schrik."

Het misbruik hield even plots op als het begonnen was. Toen haar moeder een nieuwe vriend had, vond de dader het blijkbaar te riskant geworden met een man in huis. Maar de incest had zijn sporen nagelaten. Haar moeder merkte dat haar gedrag veranderd was. Veerle werd agressief en lastig en kreeg onverklaarbare woedeaanvallen of huilbuien. "Iedereen dacht dat het te maken had met de scheiding van mijn ouders en het begin van mijn puberteit."

Pas 10 jaar geleden heeft ze alles aan haar moeder verteld. "Zij was erg geschokt en kampte met een enorm schuldgevoel", geeft Veerle toe. Ze had nooit iets vermoed. "Maar ik neem haar niets kwalijk. Het is voor mij belangrijker dat ze me wel meteen geloofd heeft toen ik het haar vertelde."

Nieuwe slachtoffers.

Ik heb nooit iets verteld of gerechtelijke stappen ondernomen tegen de dader. Hij was inmiddels getrouwd en had zelf kinderen. Om zijn gezin niet kapot te maken heb ik mijn mond gehouden.

Vorig jaar vierden ze zoals altijd oudjaar met de ganse familie. De man die haar misbruikt had, was inmiddels gescheiden van zijn eerste vrouw die nu ook aanwezig was samen met haar dochter (nu 18 jaar) en haar vriend.

"Toen op het einde van de avond haar vriendje zijn lief eens wat steviger wilde en zij hysterisch riep, herkende ik mezelf in haar", zucht Veerle. "Tijdens de hoogoplopende discussie die daarop volgde kwam het hoge woord eruit. Ze vertelde dat zij van haar negende tot haar zestiende seksueel was misbruikt door haar vader. Opeens waren we lotgenoten geworden."

Nu vindt Veerle het heel jammer dat ze destijds niet heeft gepraat, want net door te zwijgen heeft de dader opnieuw de kans gekregen nieuwe slachtoffers te maken.

Macht.

Enkele weken later dienden de slachtoffers en hun moeder klacht in. Veerle ging mee om hen te steunen. Toen de vader alles ontkende, werd ze door de politie gevraagd hem ermee te confronteren.

"Ik vond dat ik dat moest doen", zei Veerle. "Het was mijn manier om met mijn verleden af te rekenen. Toen één van de agenten me vertelde dat ik veel moed had, kreeg ik precies een enorme energiestoot. Ik heb tegen hem geroepen en getierd. Alle opgekropte emoties van de laatste 21 jaar moesten eruit. Hoewel hij mij probeerde te imponeren met zijn harde blik in zijn ogen, was ik niet meer bang. Ik was sterker dan hij. Sinds deze confrontatie heb ik echt het gevoel dat ik bergen kan verzetten."

Stop!

Ondertussen is Veerle zelf een fiere moeder van 4 kindjes. Zij is er het levende bewijs van dat het best mogelijk is om na een traumatiserende ervaring een normaal gezin op te bouwen. "Ik wil vooral slachtoffers duidelijk maken dat zwijgen verkeerd is", legt ze uit. Daarom richtte ze de zelfhulpgroep Stop! op.

Marjan Michiels van het Vertrouwenscentrum voor kindermishandeling herkent de problematiek van Veerle. Vorig jaar kreeg het centrum bijna 8.000 meldingen binnen. Dit zijn er 22 per dag! Volgens Marjan is 1 op 4 van de misbruikte kinderen tussen de 3 en 6 jaar oud. Seksueel misbruik begint dus niet in de pubertijd! In 25% van de mishandelingsdossiers zijn de ouders in een problematische echtscheiding verwikkeld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here