De aandeelhouders verwerpen de verkoop van Fortis Bank aan BNP Paribas. Daarmee komen meteen heel wat vragen bovendrijven over de toekomst van Fortis. Wat betekent de neen stem voor spaarders, klanten en beleggers?

Voor spaarders?
Door het afwijzen van de Fortis deal blijft de Belgische staat volledig eigenaar van Fortis Bank. Voor spaarders van de bank verandert er dus helemaal niets. Dat heeft zowel de bank als premier Herman Van Rompuy meermaals bevestigd. Fortis Bank blijft op net dezelfde manier functioneren als ze de afgelopen maanden deed met alle bijhorende (staats)garanties. Het afwijzen van de deal met BNP betekent immers niet het einde van de bank. Alleen hóe Fortis er in de toekomst zal uitzien, daarover rijzen nu heel wat vraagtekens.

Voor ontleners?
Ook voor wie een lening heeft lopen, verandert de afgesprongen deal niet. Fortis Bank is nu volledig in handen van de Belgische staat waardoor alle garanties blijven bestaan. Een faillissement is dus niet aan de orde (zelfs een faillissement wil niet zeggen dat u uw lening niet meer moet afbetalen). Alle afbetalingsschema's blijven dus van kracht, ongeacht wie eigenaar is van de bank.

Voor klanten?
Net zoals er voor spaarder en ontleners niets verandert, verandert er voor klanten van de bank in het algemeen weinig. Gezien de blijvende staatswaarborgen van de Belgische staat blijven die producten functioneren zoals voorzien. Voor wie verzekeringsproducten heeft van Fortis Insurance, de verzekeringstak van Fortis, verandert er ook niets.

Voor aandeelhouders?
De grootste onzekerheid die de aandeelhouders van de beursgenoteerde holding hebben gecreëerd… is voor zichzelf. Alles hangt nu af van de stappen die de betrokken partijen ondernemen (overheid, raad van bestuur, BNP Paribas, aandeelhouders). De kans is groot dat de verwerping het begin is van een juridisch steekspel dat maandenlang kan aanslepen en dat zowel Fortis Bank als Fortis Holding maandenlang onderdompelt in onzekerheid. Pas na de juridische onderhandelingen zal duidelijk zijn hoe Fortis Holding eruitziet