Genomineerden Dorp op Stap gekend

Maar liefst 43 dorpen hebben zich ingeschreven voor de Dorp op Stap wedstrijd van het Festival van Vlaanderen Brussel! Deze wedstrijd richt zich op kleine dorpen of gehuchten om die onder te dompelen in cultuur. De prijs is een gezellige cultuurdag met het hele dorp op zondag 3 mei 2009. Bussen van De Lijn halen de winnaars op het dorpsplein op, dan trekken ze naar Brussel om daar te genieten van een prachtig klassiek concert in het Paleis voor Schone Kunsten. Het Nationaal Orkest van België voert Beethovens 5e Symfonie en Gershwins 'Rhapsody in Blue' uit, 2 meesterwerken die in het collectief geheugen gebeiteld staan en door topmusici gebracht worden. Een gezellige receptie waar iedereen zijn lokale specialiteiten kan voorstellen én inspirerende themawandelingen door de hoofdstad met professionele gidsen van Onthaal en Promotie Brussel zorgen voor nog twee hoogtepunten! Kortom, Dorp op Stap is een fantastische dag waarop mensen vanuit heel Vlaanderen met elkaar verbroederen, hun hoofdstad beter leren kennen en vooral: in contact komen met live klassieke muziek van de bovenste plank!

Een groot aantal dorpen reageerde enthousiast en schreef zich in. 43 creatieve motivaties kwamen de richting uit van het Festival. 43 gegronde redenen waarom het dorp het nodig heeft om deze onderdompeling mee te maken en 43 keer wilde plannen om de inwoners warm te maken voor Dorp op Stap! Een objectieve externe jury was broodnodig om een eerste selectie te maken! Die Jury heeft in het Amerikaans Theater in Brussel de knoop doorgehakt en de inzendingen de meest enthousiaste dorpen geselecteerd. Geen gemakkelijke opdracht, maar de 15 dorpen die de jury het meeste hebben bekoord, kunnen verder strijden: telkens drie enthousiaste dorpen per provincie.

Uiteindelijk zullen de 5 winnende dorpen (1 per provincie) worden bepaald via een SMS wedstrijd op Radio 2 die loopt van zondag 15 februari tot woensdag 25 februari. SMS DORP gevolgd door een spatie en de naam van het dorp dat je steunt naar het nummer 3238: vb. DORP Ettelgem. Radio 2 maakt een sfeerreportage van elk geselecteerd dorp zodat iedereen op zijn favoriete dorp kan stemmen! De vijftien geselecteerde dorpen zijn nú al in de weer om hun inwoners en sympathisanten zover te krijgen om te stemmen. Nu moeten ze bewijzen dat het volledige dorp achter dit project staat en ervoor wil gaan! 25 februari zullen de winnaars bekend worden gemaakt en in maart gaat het festival hen toe met een concert in het eigen dorp als voorsmaakje voor de Brusseldag! Dorp op Stap wordt gesteund door de Vlaamse Gemeenschap, KBC, de Streekkrant, De Lijn, Onthaal en Promotie Brussel en Radio 2.

De genomineerde dorpen zijn:
West-Vlaanderen:
Oekene http://www.roeselare.be.
Westende-Bad www.westende.be
Hertsberge www.brugge.be

Oost-Vlaanderen:
Boekhoute http://www.assenede.be
Boonwijk www.dendermonde.be
Opdorp

Antwerpen:
Essen-Hoek
Koningshooikt www.lier.be
Gompel www.lier.be

Vlaams-Brabant:
Gelrode
Vlezenbeek
Neerlanden

Limburg:
Nerem www.tongeren.be
Overpelt-centrum
Zwartberg http://www.genk.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here