In de Lokettenzaal van het Huis van de Vlaamse Volksvertegenwoordigers heeft Vlaams parlementsvoorzitter Marleen Vanderpoorten de plannen voor de grondige renovatie van de zaal voorgesteld. Het concept gaat terug naar de oorspronkelijke bestemming van de Lokettenzaal als ontmoetingsplaats en is van de hand van architect Stefan Schöning. Hij won de openbare wedstrijd die het Vlaams Parlement voor de hertekening van de Lokettenzaal had uitgeschreven. Het Bureau van het Vlaams Parlement oordeelde dat de plannen van Schöning de beste waren van zes inzendingen.

Het concept respecteert de Lokettenzaal in al haar grandeur en vertrekt van de idee van een visueel paviljoen dat als los element in de ruimte geplaatst wordt. De ontwerpers kozen voor een verhoogde vloer bovenop de bestaande. Op die manier vervult de Lokettenzaal haar tweevoudige opdracht als uitstalraam én ontmoetingsplaats. De Lokettenzaal in het voormalige Postchequegebouw werd in 1937 ontworpen door architect Victor Bourgeois. In zijn oorspronkelijk ontwerp voorzag hij voor deze zaal al een publieke functie: de plek waar de administratie in contact kwam met het publiek.

In de Lokettenzaal bevindt zich ook de parlementswinkel. Parlementsvoorzitter Vanderpoorten stelde ook het nieuwe aanbod voor: grote en kleine stukken van Vlaamse designers en kunstenaars (van Piet Stockmans, Xavier Lust en Panamarenko tot Dirk Wynants). Vlaams Volksvertegenwoordiger en bierkenner Sven Gatz lanceerde daarnaast nog het "Halfrond", het huisbier van het Vlaams Parlement, dat ook in de vernieuwde parlementswinkel zal worden verkocht.

"Een modern parlement dat slagvaardig, vooruitziend en dynamisch werkt is het aan zichzelf verplicht om voortdurend te vernieuwen. De renovatie van de Lokettenzaal en de modernisering van het aanbod in de Parlementswinkel, passen in dat streven", besloot Vanderpoorten.