Wereld Diabetes Dag: Beweeg meer en voorkom diabetes

Eén Belg op twintig heeft diabetes. Jaarlijks wordt naar aanleiding van Wereld Diabetes Dag op 14 november aandacht gevraagd voor deze problematiek. Tijdens de voorstelling van de actie 'Gezond scoort mocht Julie Speybroeck, een diabetespatiëntje, een mand met gezonde voeding overhandigen aan Patrick Lips van KAA Gent. Zaterdag 8 november pakt 'Gezond Scoort!' uit met een unieke stadionactie in het Ottenstadion van KAA Gent. Voor de aftrap van de wedstrijd KAA Gent- FC Dender zullen een twintigtal kinderen met Diabetes het 'Unite for Diabetes' symbool promoten. Deze kinderen met diabetes type 1 maken de blauwe cirkel, het symbool voor Unite for Diabetes. Deze kinderen hebben geen keuze. Ze werden geboren met deze ernstige aandoening. Vanuit hun kracht roepen ze iedereen op om gezond te leven en meer te bewegen.

Zij heffen met vereende krachten een gigantisch doek op met daarop de blauwe cirkel van Unite for Diabetes. Deze cirkel wordt symbolisch geplaatst op de middenstip en van het veld gedragen door deze kinderen. Deze actie past in het kader van Voetbal in de stad/ Gezond Scoort!. KAA Gent wil de kracht van voetbal gebruiken voor het promoten van een gezonde leefstijl. Zij doen dit niet alleen, maar slaan de handen in elkaar met de Stad Gent, LOGO Gent vzw (promotor Gezond Scoort!), Novo Nordisk, Bayer Health Care en Artevelde hogeschool. Marleen Roesbeke van LOGO Gent: "Heel wat mensen hebben diabetes. Dankzij een goede medische begeleiding kunnen ze een normaal leven leiden. De meeste mensen met diabetes (80%) hebben diabetes type 2, een vorm die een direct gevolg is van een ongezonde levensstijl".

Lokaal Gezondheidsoverleg Gent (LOGO Gent) brengt partners samen om werk te maken van gezondheidsbevordering in Gent. Door gezamenlijke inspanningen wordt een bijdrage geleverd aan een betere levenskwaliteit voor alle inwoners van Gent. Met 'Gezond Scoort!' wordt een samenwerking tussen LOGO Gent vzw en KAA Gent verzilverd. KAA Gent zet de deur open voor gezondheidsbevordering en dit in samenwerking met beleidsmakers, bedrijven en actoren in de gezondheidszorg. KAA Gent promoot rookvrij leven, gezonde voeding, meer bewegen, en vraagt aandacht voor gezondheidsproblemen in onze maatschappij zoals aids en diabetes. Door de inspanningen van KAA Gent vinden gezondheidsboodschappen vlotter ingang bij een breed publiek. Logo Gent vzw ontwikkelt hiervoor educatieve projecten en organiseert evenementen in samenspraak met de club en haar partners om dit doel te bereiken.

Zaterdag 8 november in het Ottenstadion KAA Gent, Bruiloftstraat 42, Gentbrugge.
18.00 uur: diner. Kinderen vergezeld door hun ouders en genodigden van KAA Gent
19.45 uur: actie op de middenstip
20.00 uur: match KAA Gent – FC Dender

Vrijdag 14 november: diabetessymposium en beurs.
Arteveldehogeschool, Campus Brusselsepoort, Brusselsepoortstraat 93 te Gent. Link: www.diabetessymposium.be
Doelgroep: professionelen in gezondheidszorg en welzijnswerk die werken met personen met diabetes.

Zaterdag 15 november, 10 tot 17 uur: Diabetesbeurs.
Gratis toegang voor iedereen met belangstelling en met vragen rond gezondheid, preventie en behandeling van diabetes. Laat uw gezondheid testen en ontvang informatie over gezonde voeding en beweging. Podologen zijn aanwezig voor info en tips over voethygiëne, voetzorg en aangepaste schoenen bij sporten met diabetes. Mogelijkheid om een fitnesstest uit te voeren. Bewegingsactiviteiten. Kinderopvang en kinderanimatie. Gezondheidscheckpunt met wellpoint en Beweegmobiel.

Ook dit jaar werkt de Internationale Diabetes Federatie met een wereldwijde campagne om bekende gebouwen en herkenningspunten te verlichten ter ondersteuning van de Wereld Diabetes Dag. De Stad Gent neemt eveneens deel aan deze campagne. De donjon van het Gravensteen wordt op vrijdag 14 november speciaal verlicht in het blauw, hét kleur van de volledige campagne van de Wereld Diabetes Dag. Hiermee wil de Stad Gent haar solidariteit extra benadrukken.

Guido Van Peeterssen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here