Piloten vallen in slaap in volle vlucht

Twee piloten van de Hawaiiaanse vliegmaatschappij Go! zijn tijdens een vlucht in slaap gevallen, waarna het vliegtuig zijn bestemming voorbij vloog. Vlucht 1002 vertrok op woensdag 13 februari van Honolulu en zou op het vliegveld van Hilo landen. Maar toen ze daar arriveerden, vloog het vliegtuig tot grote verbazing van de verkeerstoren door. Er was 20 minuten lang geen contact met het vliegtuig. Een woordvoerder van Go! Airlines verklaarde dat de piloten wellicht moeilijkheden hadden met hun radioapparatuur en dat ze daarom geen berichten van de verkeerstoren konden ontvangen. Na grondig onderzoek werden Kapitein Scott Oltman (54) en eerste officier Dillon Shepley (24) zijn respectievelijk voor 60 en 45 dagen geschorst door de FAA (Federal Aviation Administration). Door hun werkgever waren ze al ontslagen.

De piloten hadden voor hun vlucht in februari van Honolulu naar Hilo 40 man aan boord tijdens een vlucht die normaal gesproken drie kwartier duurt. Beide piloten hadden net een pauze van 15 uur achter de rug, dat is twee keer meer dan vereist. Toen ze eindelijk wakker waren, was het toestel zijn bestemming al ruim twintig kilometer gepasseerd. De piloten keerden om en zetten het vliegtuig veilig aan de grond. Hoe ze in slaap zijn gevallen is nog onbekend. Na onderzoek bleken de luchtdruk en koolmonoxidewaarde in de cockpit in ieder geval in orde.

Het is niet de eerste keer dat piloten in slaap vallen: ook de verkeerstoren van de luchthaven van de Indiase hoofdstad Mumbai heerste onlangs flinke paniek. Een vliegtuig dat daar had moeten landen, vloog over het vliegveld heen zonder ook maar een meter te dalen. Het vliegtuig stond op automatische piloot en de luchthavenautoriteiten vreesden voor een kaping. Pas toen de verkeerstoren er in slaagde om het noodalarm in het vliegtuig aan te zetten, ontwaakten de piloten uit hun dutje.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here