...

Kosten internetdataverbruik binnen EU gedaald

computerKosten internetdataverbruik binnen EU sterk gedaald door nieuwe regelgeving

Jarenlang moest er voor mobiel internet buiten België veel geld worden betaald. Spookverhalen met torenhoge telefoonrekeningen door het internet aan te zetten in het buitenland doen nog altijd de ronde. Met de nieuwe initiatief regelgeving Roam Like At Home (RLAH) hoeven mobiele internetgebruikers in de EU een stuk minder te betalen per MB. Het maximumtarief is vastgesteld op 5 cent exclusief BTW (6,05 cent inclusief btw). Uiteindelijk is het de bedoeling dat er helemaal niets extra’s hoef te worden betaald wanneer je internet in het buitenland. Dat meldt internetvergelijkingswebsite www.laagsteprijswijzer.nl. “Wanneer je telefoon in het buitenland met het internet verbonden is, dan haalt deze elke paar seconden of minuten nieuwe berichten en data op. Dit gaat automatisch en als er applicaties worden geüpdatet, dan worden er al snel enkele MB’s gedownload.”

Kosten voor bellen ook omlaag

Geheel in lijn met de verlaging van kosten per MB zullen ook de tarieven voor het bellen in de EU worden verlaagd tot maximaal 6,05 cent per minuut. Voorheen waren telefonie en internetkosten een grote inkomstenbron voor providers, omdat de kosten hiervoor nauwelijks hoger lagen, maar de tarieven die gerekend werden wel heel fors waren. Per 15 juni 2017 moeten alle regels van kracht worden en kunnen consumenten die internetten en bellen in het buitenland een aanzienlijk lagere rekening verwachten.

Wel binnen het redelijke blijven

Het is niet de bedoeling dat er misbruik gemaakt wordt van de nieuwe regels. Veel video’s bekijken in het buitenland zal niet zijn toegestaan. Men moet willen binnen de fair use policy blijven. De hoogte van het aantal MB’s binnen de fair use policy is nog niet helemaal duidelijk. De EU wil dat het gebaseerd wordt op een gemiddeld verbruik. Naar verluid zal dit zo’n 65 MB per dag zijn. Vooralsnog willen providers niet verder gaan dan 5 MB per dag.

Nieuwe Proximus abonnementen wellicht conflicterend met netneutraliteit

Minister Alexander de Croo van Digitale Agenda heeft de Belgische toezichthouder ingeschakeld om de nieuwe abonnementen van Proximus, waarbij data van bepaalde apps niet worden meegeteld in het internetverbruik, nader te onderzoeken. Dit zou mogelijk in strijd kunnen zijn met de regelgeving rond de netneutraliteit. Het zou andere concurrenten op de mobiele markt kunnen schaden en bovendien de ontwikkelaars van apps een oneerlijk concurrentievoordeel op kunnen leveren. Het vrije en open karakter van internet moet niet worden geschaad. Deze zogenaamde nieuwe abonnementen van proximus worden ook al in het buitenland toegepast. Internetvergelijker Aanbiedercheck verduidelijk dat er in dat geval gesproken wordt van zerorating; wanneer bepaald dataverbruik niet worden meegenomen bij de berekening van het dataverbruik.

Zelf de keuzevrijheid in uit te schakelen apps

Abonnees van Proximus mogen zelf bepalen welke app ze niet mee willen laten tellen in het dataverbruik. Op dit moment kan er gekozen worden uit 6 populaire apps, maar dit aantal zal waarschijnlijk worden uitgebreid. Het gaat om:

  • Facebook
  • Instagram
  • Whatsapp
  • Twitter
  • Pokemon Go
  • Snapchat

Ook in Nederland worden er zeer zeroratin-achtige abonnementen aangeboden. T-Mobile introduceerde bijvoorbeeld een maand terug Datavrije-muziek. Hierbij kan onbeperkt muziek worden gestreamd naar de telefoon.