Culinair Gent: Steendam 66

Onlangs viel er in onze bus een uitnodiging: brasserie "Steendam 66" bestaat welgeteld één jaar. Een goede gelegenheid om kennis te maken met patron Bernard Baudewijns die ons een culinaire verwennerij beloofde. Reserveren doe je best ruim op voorhand: Steendam 66 is goed beklant en de 24 plaatsen zijn snel ingenomen. Het interieur is zoals de chef zelf, gezellig maar eigenzinnig. Een warm interieur met houten vloer, banken en spiegels verwelkomde ons. De open keuken staat wel in contrast met het bistroachtige interieur de grote krijtborden die het aanbod van de dag vermelden. Voordeel is dat je over de schouders van de kok kan meekijken, en in zo een keuken ben je wel verplicht om met marktverse producten te werken.

De verwachtingen waren hoog gespannen: Bernard (Bolle voor de vrienden) had ons laten weten dat hij een ruime ervaring had: de Sir Anthony Van Dijck in Antwerpen, de Sea Grill in Brussel, en la Petit Tortue in Knokke zijn het vermelden waard. Bolle gaat prat op zijn voorliefde voor authentieke gerechten, streekproducten en eerlijke gerechten tegen een eerlijke prijs. Dat we bij deze bespreking geen prijzen vermelden is bewust: er is een verschil tussen 'eten' en 'uit eten gaan'. Het menu leert ons dat de chef zijn klassiekers kent, maar toch gerechten brengt die je op restaurant niet zo vaak aantreft: een aangename culinaire belevenis. We moeten daar aan toevoegen: ook de bediening is onberispelijk en verdient een pluim.

Als aperitief kozen we voor een glaasje champagne, daarbij werd een bordje Italiaanse ham geserveerd. Onze keuze ging uit naar de specialiteit van de chef: als voorgerecht de gegrilde Kingcrab. Overheerlijk, en gelukkig maar dat we beiden dezelfde keuze maakten: de chef is niet zuinig met look! De witte wijn, een Sancerre, Cellier de la Tour '06 beviel ons uitermate. Ook het hoofdgerecht was royaal. Vier stevige sneden rosbief, mooi saignant gebakken met een voortreffelijke bearnaisesaus en lekkere boontjes. Als afwerking wat knapperige mange-touts, een stukje bloemkool en een toefje tuinkers. En daarbij een portie handgesneden frietjes. De rode wijn, een Château de la Commanderie, Lalande de Pomerol kwam hierbij tot zijn recht. En om in Franse burgerstijl te eindigen sloten we af met een café glacé. Onze keuze bevestigt onze eerste indruk: een traditioneel Frans-Vlaamse burgerkeuken, maar met in een aangenaam interieur en de eigenzinnige hand van de patron. Ons besluit: hier komen we nog eens terug.

Praktisch: Steendam 66, 9000 Gent. Het restaurant is elke dag open van 12 tot 14 en van 18:30 uur tot 22:30 uur, sluitingsdagen: dinsdag en zaterdagmiddag

Reservatie: +32 (0) 478.34.28.71. Meer info op www.steendam66.be

Guido Van Peeterssen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here