10 redenen waarom je niet rijk bent

Je werkt hard maar bent nog steeds geen miljonair? Niets om je hoofd over te breken: er zijn wellicht enkele eenvoudige redenen waarom je nog steeds geen lid bent van het clubje van superrijken. Hoe gek het ook mag klinken: de hoogte van je bankrekening hangt niet in de eerste plaats af van je inkomsten. Hoewel een hoog loon zeker helpt om een zekere rijkdom op te bouwen is het minstens even belangrijk slim om te springen met de centen die je verdient. Er zijn dan ook een paar redenen te bedenken waarom je nog niet bent toegetreden tot het clubje van miljonairs:

1. Je trekt je te veel aan wat je buren denken
Elke dag over het tuinhek loeren om te kijken of het huis van je buren toch niet iets statiger, chiquer en mooier is dan het jouwe is geen goed idee. Je constant meten met je buren zal er alleen maar voor zorgen dat je veel geld uitgeeft aan uiterlijke luxe.

2. Je hebt geen geduld
Deze dagen is het wel erg makkelijk geworden om geld uit te geven dat je eigenlijk niet hebt, met dank aan je kredietkaart. Geduldig sparen voor een grote aankoop hoeft misschien niet meer, maar het is wel nog steeds een goed idee. Heb je geen geduld, dan zal de bank je met veel plezier helpen om die grote aankoop te financieren, met de glimlach én een stevige interestvoet. Het is dé manier om anderen rijk te maken.

3. Je hebt slechte gewoontes
Of je nu rookt, drinkt, gokt of er andere verslavingen op nahoudt, slechte gewoontes zorgen altijd voor lopende rekeningen. Laat je niet vangen door de kosten. Je weet misschien hoeveel een pakje sigaretten kost, maar je vergeet nogal snel de extra kosten die roken met zich meebrengen, bijvoorbeeld gezondheidszorg.

4. Je hebt geen doel in het leven
Het kost amper een seconde om te zeggen dat je miljonair wil worden, maar daarmee bereik je niks. Hoe je het ook draait of keert, je gaat toch moeten werken voor je kapitaal en daarbij kan je flink wat motivatie gebruiken. Het is dus zaak van jezelf te motiveren door duidelijke levensdoelen te kiezen. Dan kan je meteen ook beginnen met het opstellen van een budget.

5. Je bent niet voorbereid
Een prima plan kan nog steeds danig ontsporen door slechte voorbereiding. Leer uit je fouten, krabbel weer recht en zorg dat je de volgende keer ingedekt bent.

6. Je probeert snelle zaakjes te doen
Geld komt jammer genoeg niet uit de lucht gevallen. Alles wat daar op lijkt, moet dus een alarmbelletje doen rinkelen. Een voorstel dat te goed klinkt om waar te zijn is het meestal ook. Wees niet gulzig, dat heeft bijna altijd een averechts effect.

7. Je laat je geld beheren door anderen
Het is geen abnormale reflex: je zult in je leven heel wat mensen tegenkomen die duidelijk meer weten over geld dan jezelf, dus lijkt het logisch om het beheer van je kapitaal aan hen toe te vertrouwen. Wees toch maar op je hoede, want ook de beste adviseurs verdienen liefst zelf veel geld. Luister dus naar hun advies, maar hak uiteindelijk zelf de knoop door.

8. Je belegt in dingen die je niet snapt
Maakt je buurman je nog steeds jaloers met zijn mooie rendementen? Ga dan vooral niet zijn tactiek kopiëren. Niet goed weten waarin je belegt is de beste manier om veel geld te verliezen. En dan nog: wat voor buurman Bob een goede investering is, is voor jou misschien een product met een te hoog risico of een te laag rendement.

9. Je bent een angsthaas
Hoe het precies zit met je risicoprofiel moet je zelf uitmaken. Maar we kunnen je wel vertellen dat het angsthazen op de beurs meestal even slecht vergaat als wilde gokkers. Geld op een spaarboekje parkeren doet je misschien beter slapen 's nachts maar het brengt zo weinig op dat je de volgende ochtend een stukje armer opstaat.

10. Je trekt je niks van je centen aan
Alvast met een cocktail in je hangmat gaan liggen is geen goed idee. Geld groeit alleen maar als je het beheert en op tijd de juiste beslissingen neemt.

Bron: http://netto.tijd.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here