Senioren en jongeren samen op de PC

Sinds in het Woon- en Zorgcentrum Het Heiveld een eerste Digitale Brug werd geïnstalleerd zijn de rusthuisbewoners niet meer van de computer te slaan. OCMW voorzitter Geert Versnick: "De Digitale Brug is een project waarbij jongeren en senioren gratis leren surfen, chatten en mailen. Het succes is zo immens dat een vervolg niet kon uitblijven. Daarom openden we nu een tweede Digitale Brug in De Vijvers te Ledeberg. Het project is ook hier gesponsord door de organisatie : Soroptimist International en Belgacom, waarvoor onze dank". Bovendien schonk Soroptimist nog eens 10.000 euro om het project te steunen.

De eerste digitale brug in Woon en Zorg Centrum Het Heiveld in Sint-Amandsberg is een groot succes. Zowel de rusthuisbewoners, familieleden, bezoekers van Het Heiveld als de jongeren van de vakantiewerking De Pagadder kunnen er terecht om te chatten of te surfen. "Met deze internetruimte slaan we figuurlijk een digitale brug tussen wie in de samenleving wel en wie geen toegang heeft tot het digitale medium. Een computer kost geld en je moet er ook mee leren werken. Senioren hebben soms wel het geld maar niet de kennis en jongeren hebben soms wel de kennis maar niet het geld. Met de Digitale Brug slaan we dus 2 vliegen in één klap. De computers staan ter beschikking en de jongeren kunnen de ouderen leren internetten. Op deze manier slaan we ook figuurlijk een brug tussen jong en oud", verduidelijkt OCMW voorzitter Geert Versnick. "Tijdens de openingsuren zijn de computers zo goed als compleet volzet. De meeste gebruikers konden nauwelijks omgaan met een PC", vertelt stafmedewerker Joris Beaumon. Maar nu zijn de senioren geroutineerde internetgebruikers. Er wordt volop gegoogeld naar zaken uit het verleden of naar informatie allerhande. Of ze chatten met andere gepensioneerden en vergelijken hun eigen situatie met die van anderen. Maar het internet is voor de senioren ook een handig medium om contact te houden met familieleden, of ze nu vlakbij wonen of op duizenden kilometers afstand.

Gezien het immense succes van de Digitale Brug in Het Heiveld kon een vervolg niet uitblijven. In WZC Zonnebloem in Zwijnaarde was er al een internetcafé en in WZC De Liberteyt in Wondelgem beschikt iedere kamer over een draadloze internetaansluiting. Gezien alleen WZC De Vijvers in Ledeberg nog geen internetaansluiting had voor de bewoners en er veel contacten zijn met kinderen uit de buurt, was de keuze snel gemaakt. Om de rusthuisbewoners van De Vijvers te introduceren in de digitale wereld werd er tijdens de officiële opening een chatsessie georganiseerd met de geroutineerde chatters van Het Heiveld. "Op een digitale wijze kunnen de senioren van Het Heiveld de nieuwelingen van De Vijvers laten kennismaken met de voordelen van het internet. We zijn er van overtuigd dat ook in De Vijvers het computervirus zich snel zal verspreiden", meent Versnick. Net zoals in WZC Het Heiveld plant de vakantiewerking De Pagadder in De Vijvers volop activiteiten om de kinderen de komende maanden met de computer te leren werken. De kinderen en jongeren mogen er hun huiswerk komen maken of leren er werken met de computer. Omdat De Vijvers zo veel mogelijk probeert de buurt te betrekken in het woon- en zorgcentrum, mogen ook de buurtbewoners de computers gratis gebruiken. De Digitale Brug staat dagelijks open voor iedereen van 10 tot 12 uur en van 14 tot 17 uur.

Het project de Digitale Brug is er kunnen komen op initiatief van de organisatie Soroptimist International, een wereldwijde niet-gouvernementele organisatie van hoogopgeleide vrouwen, die door allerlei projecten de rechtspositie van vrouwen wil verbeteren. Soroptimist organiseerde vorig jaar een benefiet om de Digitale Brug te kunnen uitwerken. Er werd ook gezocht naar sponsors voor dit project. "De Helpende Hand" van Belgacom was bereid om voor de eerste Digitale Brug 8 tweedehands computers te schenken. 'Helpende Hand' is een project van Belgacom waarmee de solidariteit en het sociale engagement worden aangemoedigd en gestimuleerd. Digipolis, de IT partner van de steden Gent en Antwerpen, zorgde voor de internetaansluiting en de software installatie. Voor de tweede Digitale Brug werden aan het OCMW 24 bureautafels en 5 tweedehands computers geschonken. Lees ook meer in vorig artikel op deze site

Guido Van Peeterssen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here