Franse Jazztrompettist Patrick ARTERO treedt op in Kortrijk

Een buitenkansje voor de Kortrijkse Jazzliefhebbers! De Kortrijkse Superior Dance Band start zijn nieuw werkjaar met een spetterende BBQ én een denderende gastvedette: Patrick Artero. Geboren in 1950 in Vietnam, Fransman van Spaanse afkomst. Op vierjarige leeftijd ontdekt hij jazz, Louis Armstrong en de trompet en hij begint dat alles serieus te studeren als hij 10 is. Zo serieus dat hij op zijn veertiende leider is van een college band, en op zijn negentiende vast lid van Les Haricots Rouges. Hij blijft niet bij de origines van de jazz maar bekwaamt zich in modernere stijlen, tot en met bebop en postbop. De lijst van mensen waarmee hij in die hoedanigheid optrad of opnam is onoverzichtelijk. Dizzy Gillespie, Kay Winding, Cat Anderson, Cab Calloway, Stan Getz, Buddy Tate. In 1975 speelt hij op het Newport Jazz Festival.

In de jaren '80 (her)ontdekt hij de Salsa en de Afro-Antilliaanse muziek en wordt ook dààrin een wereldautoriteit. De kopersectie die hij daarvoor opricht neemt op en gaat op wereldtournees met Kassav, Zouk Machine, Touré Kunda, Alpha Blondy, Henri Salvador. Hij heeft een bewogen levenswandel en is misschien ook daardoor gefascineerd door twee extravagante figuren: de tragische blanke jazzvernieuwer Bix Beiderbecke en het monument Jacques Brel. Rond beiden heeft hij projecten gemaakt die leidden tot CD's (Brel benaderen via de Jazz! En het werkt) en hij vertolkte zelfs de rol van Bix Beiderbecke in een docudrama van Jean-Christophe Averty. Als er al sprake kan zijn van een renaissanceman in de jazz dan is Patrick Artero daar ongetwijfeld de belichaming van. En: hij heeft nooit zijn roots verloochend. Anti-elitair tot in de toppen van zijn tenen, zelfs een tikje anarchistisch, beschouwt hij elke vorm van jazz, van archaïsch tot postmodern, als evenwaardig. Hij is nooit te beroerd om tussen twee wereldtournees door in een bescheiden kroeg te spelen, en daardoor hadden we hem al meerdere keren te gast. Het wordt een langverwacht weerzien met deze warme, innemende en indrukwekkende persoonlijkheid.

Locatie: VC Mozaïek, Overleiestraat 15a te Kortrijk Datum: zondag 7 september 2008, vanaf 17 uur Programma: aperitiefconcert, gevolgd door een American Style BBQ en een intimistisch concert van de SDB met Patrick Artero in de grote zaal van Mozaïek. Prijs 29 euro (Concert, New Orleans Punch en BBQ). Wie niet wenst deel te nemen aan de BBQ betaalt 10 euro. Reserveren: 0475 453252 (Dan Vercruysse)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here