José Happart haalt zijn strijdbijl boven

De voorzitter van het Waals parlement, José Happart zet Voeren terug hoog op zijn agenda. Hij wil dat bij de bespreking van Brussel-Halle-Vilvoorde de kwestie "Voeren" terug aan bod komt, zegt hij in een interview met de krant Het Nieuwsblad. Volgens Happart zouden Franstaligen in Voeren nog steeds problemen hebben bij het vervullen van allerhande formaliteiten die verplicht in het Nederlands moeten vervuld worden. Als het van José Happart afhangt zijn de laatste woorden over de splitsing Brussel-Halle-Vilvoorde nog niet gezegd.

De meeste mensen kennen José Happart als een stijfkop uit de jaren tachtig toen hij als burgemeester weigerde Nederlands te spreken. De regering was verdeeld over de benoeming maar kwam tot een compromis: Happart wordt op 4 februari 1983 benoemd tot burgemeester, maar de benoeming zal pas op 31 december ingaan, zodat hij de tijd heeft Nederlands te leren. Hoewel van dat laatste niets in huis komt, legt Happart op 30 december 1983 de eed af als burgemeester van Voeren.

De Raad van State vernietigt op 30 september 1986 het benoemingsbesluit. Tegenstellingen tussen Vlamingen en Franstaligen over de uitvoering van het arrest monden in oktober 1987 uit in een regeringscrisis en vervroegde verkiezingen. De kwestie wordt uiteindelijk opgelost door de pacificatiewet van 1988 die regels invoert voor de taalkennis van raadsleden, schepenen en burgemeesters in de gemeenten met taalfaciliteiten.

http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=GN4DKVMD

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here