Wedstrijdvliegen met Kortrijk Flying Club

De Zweefsectie van de Kortrijk Flying Club (KFC) organiseert op zaterdag 30 augustus haar jaarlijkse doellandingswedstrijd op het vliegveld van Valenciennes Denain. Hierbij wordt elke deelnemende piloot beoordeeld op precisie en kwaliteit van de landing. De wedstrijd start om 11 uur en duurt tot ongeveer tot 17.30 uur. Iedereen is welkom om deze wedstrijd te komen volgen en zodoende met het zweefvliegen en de Kortrijk Flying Club kennis te maken. Onder het aanwezige publiek zullen tal van gratis luchtdopen verloot worden.

Bij een doellandingswedstrijd of precisielandingswedstrijd komt het erop aan om het vliegtuig met een kwalitatieve landing neer te zetten en het hoofdwiel de grond te laten raken zo dicht mogelijk bij het doel. De punten worden toegekend door een driekoppige jury volgens de precisie van de landing en de kwaliteit ervan. Bruuske landingen worden onherroepelijk gediskwalificeerd. Het doel is een cirkel met een diameter van 2 m gekalkt in de graspiste. Eén van de moeilijkheden bij dergelijke proef is het feit dat de landingssnelheid van een zweefvliegtuig tussen de 85 en de 105 km/u ligt, afhankelijk van het type. Dit betekent dat de cirkel in minder dan 1/10 seconde voorbij schiet. Een ander aspect dat de proef uitdagend maakt is het weer. Dwarswind en motregen kunnen een precisielanding behoorlijk moeilijk maken. Er zijn verschillende categorieën voor zweefvliegtuigen, ULM's en motorvliegtuigen. Ook voor leerling piloten en dames is er een apart klassement. Bovendien voorzien we ook een prijs voor de pechvogel van de dag, de deelnemer die van verst komt en nog enkele verrassingsprijzen.

Het ligt voor de hand dat het perfectioneren van de landingstechniek enorm bevorderlijk is voor de veiligheid tijdens het beoefenen van de zweefvliegsport. Met deze jaarlijkse wedstrijd wil de KFC haar piloten stimuleren om tijdens elke landing doorheen het ganse seizoen te streven naar een perfecte landing. De opgedane ervaring en de opgebouwde expertise wordt dan getoetst tijdens de doellandingswedstrijd. Deze wedstrijd creëert voor de piloten tevens een meetsysteem om hun eigen landingscompetentie te meten. Dit is zeer belangrijk om zich voor te bereiden op een eventuele buitenlanding tijdens een overlandvlucht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here