Red Moeder Aarde, eet meer kangoeroe

Het overschakelen van rundvlees op kangoeroevlees kan helpen om broeikasgasuitstoot beduidend te verminderen, zegt een Australische wetenschapper. Het methaangas dat schapen en koeien produceren door te boeren en scheten laten is 23 schadelijker dan kooldioxide voor het milieu. Koeien zijn dan nog eens verantwoordelijk voor 64% van de verspreiding van ammoniakgas, en dat is dan weer de voornaamste oorzaak van zure regen. Maar de kangoeroes produceren vrijwel geen methaan omdat hun spijsverteringssystemen verschillend zijn. De micro-organismen in hun ingewanden zijn bovendien verschillend dan die van koeien en schapen. En bovendien: het vlees proeft uitstekend, bijna zoals hertenvlees.

Nu geloven deskundigen dat het kweken en eten van kangoeroes op grote schaal het antwoord voor het broeikasgaseffect zouden kunnen zijn. Het land telt 34 miljoen kangoeroes op gronden die door grondbezitters in het binnenland beheerd worden. Maar er zijn 175 miljoen kangoeroes nodig om de behoefte aan rundvlees te vervangen. Momenteel worden er jaarlijks 3 miljoen kangoeroes afgeschoten: met een schot in de hersenen, anders is het vlees niet verkoopbaar. 60% is bestemd voor menselijke consumptie, de rest wordt verwerkt in voer voor huisdieren. Duitsland, Rusland, België, en Frankrijk zijn de grootste afnemers van kangoeroevlees.

Bij de promotie van kangoeroevlees botste de Australische Kangaroo Industry Association echter op een probleem: er zijn in tegenstelling tot varkens- en rundsvlees geen culinaire benamingen voor kangoeroevlees. De verdedigers van dit nieuwe culinaire genoegen leggen bovendien nog een aantal andere argumenten op tafel. Zo kunnen de Australiërs CO2 emissierechten verhandelen aan Europa, die zijn honderden miljoenen euro's waard. Kangoeroes vragen minder verzorging en veroorzaken beduidend minder bodemerosie. Maar de wetenschap staat niet stil: wetenschappers willen nu proberen de darmflora van kangoeroes over te zetten naar koeien en schappen, in een poging broeikasgaseffect wereldwijd tegen te houden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here