Gepensioneerden die bijverdienen mogen niet fiscaal bestraft worden

Wie een klein pensioen heeft en daarnaast nog werkt, dreigt vandaag plotsklaps een extra aanslag van de fiscus te krijgen van enkele honderden euro's. Voor Open Vld is dat onaanvaardbaar en vraagt daarom aan minister van Financiën, Didier Reynders, om een oplossing uit te werken die dit voorkomt. "Open Vld wil dat wie werkt daarvoor steeds beloond wordt. Gepensioneerden moeten daarom in alle omstandigheden kunnen bijverdienen zonder daarbij te moeten inleveren." zegt Open Vld-voorzitter Bart Somers. Hij wijst er op dat onder impuls van Open Vld de grenzen van toegelaten arbeid voor gepensioneerden de voorbije jaren werden opgetrokken, het laatst nog op 1 juli van dit jaar. "Maar we moeten nog verder gaan. Voor Open Vld moet op termijn iedereen na zijn pensioen onbeperkt kunnen bijverdienen."

Voor gepensioneerden met een klein pensioen bestaat er een fiscaal regime waardoor een gepensioneerde die een iets hoger pensioen krijgt, niet meer gestraft wordt. Hij of zij geniet van een belastingvermindering die voorkomt dat de toename van het belastbare pensioen niet resulteert in een vermindering van het nettopensioen. Maar die afbouwregeling geldt niet voor de gepensioneerden die naast hun pensioen nog een ander inkomen hebben, doordat ze bijvoorbeeld bijklussen. Dat heeft tot gevolg dat zij in sommige omstandigheden plotsklaps enkele honderden euro's meer aan de fiscus moeten betalen. "Zo komt men in de absurde situatie dat door bij te klussen, men minder netto-inkomen heeft. Dat kan niet. Wie werkt moet beloond worden," zegt Open Vld-voorzitter Bart Somers. Hij vraagt daarom aan minister van Financiën, Didier Reynders, om een oplossing uit te werken voor dit probleem.

Tenslotte herhaalt Somers de eis van zijn partij om de maximale inkomensgrenzen voor gepensioneerden die bijverdienen op termijn volledig af te schaffen. "De voorbije jaren werden de grenzen al systematisch opgetrokken. Het laatst nog op 1 juli van dit jaar, toen de grenzen met 25 procent zijn verhoogd. Open Vld gelooft dat wie wil werken daartoe moet aangemoedigd worden en nooit bestraft. Bovendien is werk de beste maner om uit de armoede te blijven. Daarom moeten voor ons die grenzen volledig worden afgeschaft," besluit Bart Somers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here