Helse nacht voor Aalsterse schipbreukelingen in Saint-Tropez.

Hun ogen zijn rood gezwollen, hun gezicht getekend na twee dagen lang in het water rondgedobberd te hebben. Maar ze zijn dolgelukkig dat ze het avontuur overleefd hebben. John, Tom en Willy verlieten vrijdagavond kort na 20 uur in een gehuurde motorboot Saint-Tropez om naar hun verblijfplaats in Port Grimaud terug te varen. Maar de nacht valt en meters hoge golven maken de terugtocht onmogelijk. Dan gebeurt het: vlak bij het voornaamste punt, aan de kardinaalsboei, maakt de boot water. De mannen hebben nog net de tijd om hun reddingsvest aan te trekken en een vuurpijl af te schieten. Maar niemand die hen opmerkt.

Eerst beslissen de mannen om samen te blijven, het water is 25 graden, maar als blijkt dat er niemand opdaagt, waagt John als ervaren triatleet de overtocht. John: "Ik nam twee lichtpunten als baken en zwom er naartoe. Toen ik zag dat ze dichterbij kwamen wist ik dat ik het zou halen, ik besloot om door te zetten". Meer dan vier uur duurde de helse tocht. John zwom een krachtige crawl met één hand, zijn zwemvest in de andere hand. Om de vijf minuten wisselde hij van hand en om uit te rusten zwom hij op zijn rug. Om een uur bereikt John de pointe de Rabiou. Hij is te uitgeput om te gaan maar de vrees om zijn vrienden te verliezen is te groot. In een laatste krachtinspanning zet hij zijn weg verder langsheen een kronkelig pad. Na 200 meter treft hij de bewaker van een villa aan die de kustwacht alarmeert. John wordt afgevoerd naar het medisch centrum van Gassin, uitgeput, onderkoelt en in shock.

De brandweer van Saint-Tropez komt in actie en zet een reddingsoperatie in gang. Een helikopter van de marine vliegt vruchteloos over de plaats van het onheil. Ook een reddingsschip van de SNCF en de gendarmerie nautique van Issambres zijn niet in staat om de drenkelingen op te sporen. Tom en Willy denken aan hun vrouw en kinderen en concentreren zich op één ding: niet in slaap vallen. Op het ogenblik dat Tom zijn kans wil wagen om naar de Rocher des Portes te zwemmen worden ze ontdekt door een Super-Frelon helikopter, uitgerust om drenkelingen op te sporen. De helikopter voort hen naar het hospitaal van Hyères van waaruit ze in de late namiddag naar huis terug mogen keren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here