Jazz in het Gentse Zuidpark

De feestelijke 15e editie van het gratis jazzfestival Jazz in 't Park loopt van vrijdag 22 tot en met zondag 31 augustus in het Gentse Zuidpark. Opmerkelijke groepsprojecten, een all stars band en een New Yorkse topformatie prijken op de affiche. Deze feestelijke editie verwelkomt niet minder dan 18 groepen tijdens de laatste twee weekends van augustus, telkens met één middagconcert en twee avondconcerten. Aan de succesformule wordt niet geraakt: zowel gevestigde waarden als talent van eigen bodem kunnen er tussen de bomen ontdekt worden, en dit zowel met licht verteerbare jazz als het moeilijkere genre. Na de avondconcerten worden opnieuw klassieke en authentieke jazzdocumenten geprojecteerd onder de noemer 'Jazz on Film'.

Jazz in 't Park verwelkomt als gratis publieksevenement gemiddeld zo'n 20.000 bezoekers per editie. Het is na Jazz Middelheim Antwerpen en het Gent Jazz Festival (het vroegere Blue Note Records Festival) het belangrijkste openluchtfestival voor jazz in België. Jazz in 't Park is ontstaan in de schoot van de Stad Gent, onder impuls van Jan Schiettekatte, directeur van de Dienst Feestelijkheden en coördinator van het Ghent Film Office. Voor de 15e editie zijn reeds heel wat namen bekend. Zo pakt Jazz in 't Park op zaterdag 23 augustus uit met een heuse New Yorkse band, het Bob Mover Quartet featuring John Snauwaert. Het is weinig Belgen gegeven om sideman te zijn in een buitenlandse groep, maar saxofonist John Snauwaert speelt reeds enkele jaren samen met dit kwartet in New York, aan de zijde van Bob Mover (saxofoon), Santi De Briano (bass), Roni Ben-Hur (elektrische gitaar) en Steve Williams (drums).

Muziek kent geen grenzen maar toch is België een vast gegeven in de programmering. Ook dit jaar zijn de Belgen goed vertegenwoordigd met de Italiaans-Belgische drummer Mimi Verderame & Victor Da Costa Quartet, het Jacques Pirotton Quartet, Ra Jazz Manu Hermia en het Fabien Degryse Trio. In 1998 en in 2007 werd Fabien Degryse uitgeroepen als jazzgitarist van het jaar door de Franstalige jazzcritici. Zijn recente CD 'The Heart of The Acoustic Guitar' oogst zeer lovende kritieken. Ook de actieve Gentse jazzscène kent elk jaar zijn weerspiegeling in de affiche, met groepen uit Gent of met Gentse roots. Op zondag 24 augustus brengt Gentenaar Karel Van Marcke met zijn groep Chroma overigens een bijzonder project rond zijn eigen composities. De reünie van Chroma wordt deze keer versterkt met de dobro- en steelguitar van Dobrojean, ook al uit het Gentse. Op zondag 31 augustus concerteert saxofonist Jeroen van Herzeele opnieuw als festivalafsluitende headliner. Hij stelde een gastformatie samen waarmee hij uitsluitend eigen composities zal brengen. Ook The Unplayables, de nieuwe formatie van Ben Sluys, en het Peter Hertmans Quartet kleuren het festival met nieuwe projecten.

Samen met JazzLab Series zal Jazz in 't Park op 30 augustus een uniek Jazzlaball Stars project organiseren. Het wordt een memorabele tribute to the jazz met de belangrijkste solisten die op JazzLab Series debuteerden. De 'Jazzlaballstars' gaan in avant-première op Jazz in 't Park om dan te toeren in het najaar. Jazz in 't Park ontkracht ook de mythe alsof jazz iets zou zijn voor de nachtelijke uren, voor rokerige kroegen, of voor een intellectueel of highbrow publiek. Daarom ook is de festivallocatie gedroomd en uniek: Het Zuidpark, achter de stadsbibliotheek en het stedelijk administratief centrum. Tijdens het festival vormen podium, zitbanken, drank- en eetstandjes en infochaletjes één groot openluchtdorp tussen de hoge bomen. Er heerst een aangename festivalsfeer met drank- en eetstandjes aan democratische prijzen. Het is als het ware één groot openluchtmuziekcafé met zowel aandachtige jazzliefhebbers en geïnteresseerde luisteraars als sfeerzoekers die aan tafeltjes zitten rond de drankstandjes. En onder de noemer 'Jazz on Film' wordt het Zuidpark traditiegetrouw na elk avondconcert omgetoverd in een grootse openlucht-jazzbioscoop met projectie van jazzfims, jazzdocumentaires of opnames van concerten of studiosessies. Programma: http://www.gent.be/jazzintpark

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here