Euthanasie bij wet verboden in Frankrijk

CHANTAL SEBIRE "Mijn oog doet enorm veel pijn, ik kan mijn oogleden niet meer sluiten. Ik wil dood. Iedereen weet dat er een medicijn bestaat dat je inneemt en waardoor je 5 minuten later inslaapt." Maar voor de Française Chantal Sébire is dat dodelijke medicijn geen optie. In Frankrijk is euthanasie bij wet verboden en is Chantal bijgevolg gedoemd om af te zien.

Op haar 55e is Chantal Sébire het beu om constant pijn te hebben. De voorbije 8 jaar lijdt ze aan een ongeneeslijke en bijzonder pijnlijke tumor aan haar ogen. Maar omdat ze in Frankrijk woont, is euthanasie uitgesloten. "De overheid vindt dat ik maar in comateuze toestand moet gebracht worden. Maar ik weiger dat, ik wil niet als een plant worden opgenomen in het ziekenhuis. Ik wil waardig sterven !"

De vroegere onderwijzeres maakt zich kwaad, en heel de wereld mag het weten. De vrouw is lange tijd niet weg te slaan uit de kranten en de nieuwsuitzendingen, nationaal zowel als internationaal. "Het zal het laatste zijn wat ik doe, maar ik zal erin slagen om de wetgeving rond euthanasie te veranderen."

Chantal staat toe dat een cameraploeg de laatste weken van haar leven in beeld brengt. Naarmate de opnames vorderen, takelt Chantal meer en meer af. Het zijn haar twee dochters die haar overeind houden. Eén van hen, Virginie, is verpleegster en verzorgt haar moeder. "Ik probeer de pijn wat te verzachten door koude kompressen op haar ogen te leggen maar in principe is er niks tegen te doen."

Haar tweede dochter, Mathilde, is pas 12 geworden en weet bijzonder goed wat haar te wachten staat. "Ik heb hier een foto van mama toen ze nog mooi was. Dat beeld ga ik onthouden. Ook al wil ik er nu nog niet aan denken dat ze er binnenkort niet meer is." Ondanks de immense pijn trekt Chantal naar de rechtbank van Dijon om haar laatste krachten in de strijd te gooien. "Ik wil euthanasie vragen", zegt ze. "Het zou de eerste keer zijn in Frankrijk, maar ik hoop dat ze het goedkeuren." De teleurstelling is groot als het antwoord 'neen' blijkt te zijn.

19 maart 2008. Terwijl in heel Frankrijk en ver daarbuiten het verhaal van Chantal Sébire voorpaginanieuws is, sterft ze. Uit de autopsie blijkt dat het geen natuurlijke dood was.

Telefacts Zomer brengt een aangrijpend document van de vrouw die met haar strijd tegen de Franse wetgeving, de wereldpers haalde. DINSDAG 5 augustus 2008 om 21.20

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here