Einde Volksunieterras in de Bennesteeg door overdreven veiligheidsnormen

De Gentse Feesten eindigden voor de N-VA zwaar in mineur. Op het terras in de Bennesteeg (een zijstraatje van de Mageleinstraat en de Veldstraat) organiseerde de Volksunie bijna 30 jaar een terras tijdens de Gentse Feesten. Elke avond van de feesten opende een andere afdeling van het arrondissement Gent-Eeklo het terras. Sinds 2002 werd dit overgenomen door de N-VA, maar nog steeds was het een echt Volksunieterras waar naast andere feestvierders veel oud-VU-leden, die ondertussen over het ganse politieke veld uitgewaaierd zijn, elkaar troffen.

Tijdens de glorieperiode van de Volksunie eind '70, begin '80 was het terras zo uitgebreid dat de Bennesteeg zelfs met een plastieken zeil werd overspannen. Zo konden meer dan 150 mensen plaatsnemen op het terras.

Door de steeds strengere brand- en veiligheidseisen werd dit de laatste jaren drastisch teruggeschroefd. Vijf jaar geleden was het terras nog een twintigtal tafeltjes groot. De stad beperkte het nadien nog drastischer. Om overal vlot bij te komen met de nooddiensten (het terras ligt nochtans op het einde van de Bennesteeg en die hoek is ook bereikbaar via de Mageleinstraat) werd het terras verder ingeperkt. Sommigen zochten er meer achter dat net het Volksunieterras het slachtoffer was van deze veiligheidsmaatregelen en het zou mij inderdaad ook benieuwen om te weten of alle andere straten ook zo toegankelijk (moeten) zijn.

Nu, wat er ook van is: afgelopen donderdag kwam de politie langs en tekende het definitieve doodsvonnis voor het terras. Volgens hen mogen er in de afgebakende zone nog zes (!!!) tafeltjes staan. Ik kan begrijpen dat veiligheid belangrijk is, maar met de afbouw van veertig tafeltjes naar zes is de balans wel compleet doorgeslagen. Ik loop niet vooruit op de beslissing van het arrondissementeel bestuur van N-VA Gent-Eeklo, maar nagenoeg zeker betekent dit ook het einde van het terras. De inspanningen om jaarlijks een tijdelijk café in te richten wegen geenszins op tegen de opbrengsten. Het wordt helemaal schaamtelijk als je trouwe bezoekers moet teleurstellen en wandelen moet sturen omdat de luttele tafeltjes al bezet zijn.

De politie vond het trouwens nodig om de tafeltjes en stoelen die in overtreding stonden in beslag te nemen en af te voeren met een camionette van de stad Gent. Dat betekent nog eens een administratieve boete er bovenop. Waar is men mee bezig?

Het hart van menig passant zal alleszins bloeden als ze volgend jaar langs een lege en kale Bennesteeg passeren … bron: www.nickmouton.info

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here