Filmmuziekconcert rond topcomponist John Williams op Filmfestival Gent

Tijdens het 35ste Filmfestival Gent (7-18 oktober) zal het Brussels Philharmonic onder leiding van Dirk Brossé de muziek uitvoeren van meervoudig Oscarwinnaar John Williams. Williams componeerde de overbekende en populaire soundtracks voor onder andere Jaws, ET, Harry Potter, Indiana Jones, Star Wars, Superman, Jurassic Park en Schindler's List. Hij is daarmee een van de meest succesvolle componisten aller tijden. In de filmwereld staat John Williams geboekstaafd als de absolute top. In zijn carrière viel de Amerikaanse componist ontelbare keren in de prijzen, met in totaal maar liefst 43 Oscarnominaties waarvan hij er vijf effectief won. Williams, pianist van opleiding, staat vooral bekend voor zijn heroïsche scores zoals die voor Indiana Jones, Superman en Star Wars. Het Brussels Philharmonic wordt bijgestaan door drie koren: het Vlaams Radio Koor, het Musa Horti en het kinderkoor van de Vlaamse Opera.

John Williams is in de eerste plaats de vaste filmmuziekcomponist van regisseur Steven Spielberg. Williams was er al bij voor de debuutfilm van Spielberg in 1974, en heeft sindsdien zowat alle films van Spielberg van muziek voorzien. In 1975 was het meteen prijs met Jaws, een film die niet alleen Spielberg wereldberoemd maakte maar ook Williams katapulteerde tot een van de grootste filmcomponisten aller tijden. Twee jaar later maakte hij zich nog meer onsterfelijk door de muziek te componeren voor Star Wars, een van de meest verkochte soundtracks uit de geschiedenis. Daarna volgden nog kaskrakers als Close Encounters of the Third Kind, Superman, Dracula, ET, de Indiana Jones-trilogie, Home Alone, JFK, Jurassic Park, Schindler's List, Saving Private Ryan en de vijf andere Star Wars-films.

Het concert met de muziek van John Williams vindt plaats op zondagnamiddag 12 oktober om 17u30 in Kuipke Gent. Het Brussels Philharmonic (Vlaams Radio Orkest) onder leiding van Dirk Brossé brengt een overzicht van het oeuvre van Williams en zal de bekend in de oren klinkende muziek spelen uit Star Wars, Indiana Jones, Jaws, Harry Potter, Jurassic Park en vele andere. Voor de gelegenheid zullen drie koren het Brussels Philharmonic vocaal ondersteunen: het Vlaams Radio Koor, het Musa Horti en het kinderkoor van de VLOS (Vlaamse Opera Stichting). Uiteraard wordt dit concert ook begeleid door filmbeelden op groot scherm. Wie een gratis voorsmaakje wil van dit concert, kan op 21 juli terecht op het Sint-Baafsplein tijdens de Gentse Feesten. Het Filmfestival Gent organiseert er samen met vzw Onder de Draak een filmmuziekconcert met het Brussels Philharmonic (Vlaams Radio Orkest) dat populaire filmmuziek zal spelen uit onder andere Indiana Jones en Harry Potter.

Filmmuziekconcerten zijn al jaren de specialiteit van het Filmfestival Gent. Tijdens de 35ste editie van het Fimfestival Gent staan nog 4 andere concerten op het programma: op 15 oktober mag Gabriel Yared de spits afbijten met zijn muziek voor Anthony Minghella (The English Patient, The Talented Mr. Ripley), gevolgd door een concert met Darren Aronofskycomponist Clint Mansell (The Fountain, Requiem for a Dream) op 16 oktober. Folkgroep Kadril brengt op 17 oktober filmmuziek uit films als Brokeback Mountain, Shakespeare in Love, Walk the Line, Barry Lyndon en Black Cat White Cat. Op 18 oktober sluit de uitreiking van de World Soundtrack Awards het festival af gevolgd door een concert met Tuur Florizoone (Aanrijding in Moscou), Oscarwinnaar Dario Marianelli (Atonement) en David Lynchcomponist Angelo Badalamenti (Twin Peaks, La cité des enfants perdus, Mulholland Drive). Het concert John Williams is mede tot stand gekomen dankzij de steun van Port of Ghent en de provincie Oost-Vlaanderen.

Tickets via FNAC: www.fnac.be – 0900 00 600 (

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here