Tieners in de cel

"Ik wil in de isolatiecel. Ik wil levend uit de gevangenis geraken en als ik tussen de andere gevangenen loop, dan lynchen ze me." Thomas Boggs is 19 en een nieuwkomer in de gevangenis 'Fort Dodge', in Iowa. Hij is veroordeeld tot 15 jaar cel omdat hij een tiener toetakelde met een mes. Maar in Fort Dodge is hij degene die het mikpunt is van spot. Het is voor hem vechten om in leven te blijven.

Telefacts Zomer volgt Thomas en de andere jonge nieuwkomers tijdens hun eerste maand in de gevangenis.

Een bus met een tiental jonge gasten rijdt de gevangenispoorten van Fort Dodge binnen. Het is de nieuwe lichting gevangenen, mannen tussen 18 en 25 jaar. Via een speciaal opvoedingsprogramma wil de overheid vermijden dat de gasten die hier zitten beroepsgangsters worden. Een ambitieuze opdracht, volgens cipier Mike Swanson. "Celgenoten vechten hier zo vaak met elkaar dat de gevangenis de bijnaam 'Gladiatorenkamp' heeft gekregen. Dat zegt genoeg. Velen van hen zijn gewoon niet her op te voeden."

Thomas Boggs is 1 van de groentjes. Het is de eerste keer dat hij in de gevangenis belandt en hij probeert meteen om vriendjes te maken. "Eigenlijk heb ik een gedragsstoornis dus voor mij is het niet eenvoudig om contact te maken, maar ik besef dat ik hier best zo snel mogelijk wat vrienden heb." Wat Boggs niet beseft is dat die zogenaamde vrienden vanaf de eerste minuut de spot met hem drijven. Hij heeft het ook niet getroffen met zijn celgenoot, Jerome Anderson. Anderson is 25 en zat hier 6 jaar geleden ook al. Wegens drugsbezit. Boggs en Anderson komen niet overeen en er vallen klappen. "Ik sta vol blauwe plekken maar ik zeg niks tegen de cipiers. Ik wil niet dat ze me een sissie vinden." Maar de cipiers merken de blauwe plekken zelf op en vragen om opheldering. Voor zijn eigen veiligheid vliegt Boggs de isoleercel in. "Laat me hier maar zitten", zegt hij aanvankelijk."Hier kan er niemand aan me." Maar na een paar dagen in isolatie, smeekt hij om eruit te mogen. "Ik word hier gek, echt gek !"

Ook Ben Byford zit in de isolatiecel. Hij zit al voor de tweede keer in Fort Dodge, voor een reeks inbraken. Hij is nog maar net van de bus gestapt, of hij is al aan het vechten. De cipiers kennen geen genade. "We treden hard op. We moeten wel want anders lopen ze over ons. Vechten, drugs en sigaretten. Het zijn drie dingen waardoor je in isolatie beland." Voor Anthony Klein is de druk om zich niet met drugs en sigaretten in te laten nog groter. Hij kan over drie weken vrijkomen op voorwaarde dat hij zich aan de regels houdt. Maar de sigaretten brengen hem in verleiding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here